Petković: Teško je biti selektor u BiH
Foto: EPA

Sarajlija koji vodi Švicarsku za SportSport.ba

Petković: Teško je biti selektor u BiH

Vladimir Petković posljednjih dana u Švicarskoj je traženiji od čokolada i sireva zajedno.

Kada dođete u situaciju da razgovarate s Vladimirom Petkovićem, onda shvatite da profesija kojom se bavite i nije baš tako jednostavna, laka i naivna. Pripremajući se za intervju, pronalazite mali milion informacija i u glavi se stvori na desetine pitanja. I dok prostora imamo, vremena za takvo što nemamo. Razgovor na relaciji Švicarska - BiH ipak je trebalo 'skratiti', ali bar nije bilo teško naći način da se počne razgovor.

Dakle, počeli smo od najsvježijeg i (vjerovatno) najvećeg uspjeha u Vladimirovoj karijeri. Svjetsko prvenstvo. Sa Švicarskom. Ozbiljan i stručan trener kakav je Vladimir Petković neće nigdje doći sa utješnim riječima da je "došao da pokuša nešto napraviti".

Ne, naprotiv, Petković je preuzeo Švicarsku s jasnom vizijom, a koliko god tada cilj izgledao daleko - ostvaren je. Kada je ponosno koračao travnjakom St. Jakob's stadiona, spremajući se da na presici primi brojne čestitke novinarskih ekipa, vjerovatno je prošlo mnogo toga kroz glavu, ali kao da ta glava, bosanska, već nije puna informacija i, poslije svega, vjerovatno je jedino poželjela da se spusti na jastuk i da odmori. Sutra je ionako novi dan. Nove pobjede se same neće ostvariti.

"Na Svjetsko prvenstvo smo otišli nešto težim putem, kroz baraž, ali na kraju sasvim zasluženo. Ispostavilo se da nam je jedan gol za to bio dovoljan, no sve je ovo vrlo lako moglo otići u drugom smjeru ako uzmemo u obzir da smo u revanšu u sudijskoj nadoknadi spasili svoj gol", javio se Vladimir Petković iz Švicarske za SportSport.ba.

Vaš uspjeh je mnogo veći ukoliko se uzme u obzir da u Rusiji neće biti nogometne sile poput Italije, Holandije...

"Ovo je veliki uspjeh, ali više u Švicarskoj ne gledaju na to kao nešto posebno. Javnost je očekivala da ćemo to odraditi bez problema, što me i ne čudi s obzirom da je Švicarska bila već na zadnja četiri Svjetska prvenstva. Navikli su na to. Sad se malo potcjenjuju reprezentacije poput Portugala ili Sjeverne Irske, a vidjeli smo i sami da više nema jednostavnog protivnika."

Švicarci na Svjetsko prvenstvo neće ići kao turisti. Kakve su, zapravo, ambicije?

"Svoje igrače ne želim stavljati sada pod pritisak. Javnost očekuje barem četvrtfinale, međutim moja jedina ambicija je da idemo korak po korak, da pobjeđujemo iz utakmice u utakmicu, pa ćemo vidjeti gdje ćemo završiti."

Mnogo prašine u švicarskim medijima podigao je sarkastičan odgovor Harisa Seferovića na zvižduke s tribina. Kako vi gledati na to?

"Šteta je što se nakon utakmice o tome više pričalo nego o rezultatu koji smo napravili. Seferović je teško podnio zvižduke, zaboljelo ga je to, a čak je i javnost kritikovala navijače da se tako nisu trebali ponašati. Istina, nije ni on trebao reagovati onako kako je, ali to treba zaboraviti i izvući pouke. Mi rezultat možemo napraviti samo zajedništvom..."

U BiH su ponosni na Vaš uspjeh, međutim ostaje žal što se i Zmajevi neće naći na najvećoj fudbalskoj smotri.

"U cijeloj grupi gotove sve reprezentacije osim Belgije su imale oscilacije, nedostajali su konstantni rezultati. Moglo se vrlo lako desiti da BiH bude ta koja će ići u baraž, što bi, po mom mišljenju, bilo zasluženo. Volio bih da se i BiH plasirala na Svjetsko prvenstvo, ali stvari nekada ne idu onako kako želite. Kada loše ide uvijek je selektor taj koji ispašta, međutim krivica se treba podijeliti i pošteno analizirati i donijeti odluku šta i kako dalje." 

Šta mislite o izboru nasljednika Mehmeda Baždarevića?

"Spominju se mnoga imena, ali ja ne bih želio nikoga da izdvajam. Važno je da ljudi koji odlučuju o tome, prije svega, imaju jasnu viziju, da znaju šta hoće i što mogu da ponude kako bi se ostvario rezultat. Nije važan ni trenutni uspjeh, koliko je temeljitije rješavanje organizacije i rada svih selekcija. Švicarski su to počeli prije 15 godina i danas se samo ubiru plodovi svega toga."

Možemo li jednog dana Vladimira Petkovića očekivati na kormilu BiH?

"Iskreno, o tome nisam ni razmišljao nikad, niti me ko kontaktirao. U životu nikada ne možete predvidjeti što će se dogoditi u budućnosti, ali znam da raditi u BiH nije nimalo lako", riječi su Petkovića koji je na kraju razgovora otkrio da početkom sljedeće godine planira posjetiti rodno Sarajevo. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi