Petrović: Fudbal, hrana, pa tek onda sve ostalo
Trener Slobode je zanat pekao u Njemačkoj učeći od trenerskih velikana kao što su Trapattoni, Hitzfeld i Rehhagel

O čemu drugo pričati sa Slavkom Petrovićem

Petrović: Fudbal, hrana, pa tek onda sve ostalo · Intervju

E. Škorić, foto: A. Balić

Nekad su, ali baš davno, u Španiji, a potom i u Engleskoj žene pravile ozbiljne skupove sa apelom za svijet bez fudbala. To je stvarno bilo duhovito, no njihov glas je brzo 'stišan, pa je srećom fudbal ostao - fudbal. Najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Postoje neke davne teorije da muškarci koji puno gledaju fudbal postaju nesposobni za komunikaciju, gube svoj identitet i postaju ženama manje zanimljivi i bitni, pa bivaju često prevareni. Ali, koga sada briga za to, fudbal je na tapetu, toliko toga ima da ispriča neko ko je sve to već davno prošao i još prolazi.

Slavko Petrović kaže da je to nešto što 24 sata teče njegovim venama i nešto bez čega ne bi mogao da opstane. U suštini, neka vrsta opijata. Fudbal, fudbal i samo fudbal. Svakog trenutka i na svakom mjestu na svaki način.

"Fudbal je u mom životu na prvom mjestu i živim za njega. Jednostavno, to je moj hobi kojeg obožavam, moj posao i puno vremena mu posvećujem. Volim da radim maksimalno, a ako trener želi sve adekvatno da odradi, treba mu dosta vremena", kazao nam je Petrović u uvodu razgovora u hotelu Kremlin Palace u Antaliji, gdje se njegova Sloboda, zajedno sa njegovim bivšim klubom Željezničarom, priprema za drugi dio šampionata u BiH. Pripreme su za Tuzlake završene sutrašnjim duelom s Aktobeom.

Volite li još nešto osim fudbala?

"Bitni su familija i zdravlje, a mene uz to, nakon fudbala, još zanimaju boks i neki sportovi, a također sam i gurman koji voli lijepo da pobjede. To je jedan dio koji se mora spomenuti. Mada, kažem, fudbal iznad svega".

Ok, onda danas razgovaramo samo o fudbalu. Rezultati ili igra, čime ste više (ne)zadovoljni?

"Ni sa jednim, a ni sa drugim ne mogu da budem zadovoljan. Malo je problematično kada dođeš usred sezone, neki sektori su morali da se poboljšaju. Osim toga, imali smo problema na mnogim pozicijama. Nadam se da ćemo biti kvalitetniji u nastavku i sa rezultatima i sa igrom".

Koliko često razgovarate s Upravom kluba?

"Moram reći da imamo jako, jako dobar odnos i da su to svakodnevni razgovori, telefoniranja ili viđanja. Ništa se nije radilo, a da trener ne zna. Meni nije bitno ko predloži igrača, ali bitno je da sam ja saglasan ili nisam. Bilo je ponuda sa svih strana, ali mi smo to analizirali i tako smo i reagovali. Odlučivao sam sportski, a Uprava financijski".

Postoji li igrač kojeg želite da dovedete u ovom trenutku?

"Postoji mogućnost da dovedemo nove igrače. Ne krijemo želju, a s nekima smo i daleko dogurali u pregovorima, pa očekujem nove igrače u narednim danima, ali ne bih govorio o imenima".

Jeste li zadovoljni situacijom na Tušnju i kakvi su planovi za kasnije?

"Sloboda je dobro organizovan klub i Uprava pokušava u svim segmentima da ga unaprijedi. Što se cilja tiče, prvi cilj mora da bude da ne ispadnemo iz lige, a šlag na tortu bi bilo osvajanje Kupa. Nije da nemamo šanse, u polufinalu smo, imamo se pravo nadati".

Koliko znači to što ste živjeli u Njemačkoj i postoji li barem mala mogućnost da kažemo da smo kao Njemačka?

"Za mene kao sportistu u ono doba i kao trenera mnogo je značio taj život u Njemačkoj. Tada se puno moglo naučiti. Život i standardni tamo, kao i sve što se sporta tiče, neuporedivo je s ovim kod nas. Mi smo na kaljuži igrali utakmice, a ovakvih terena kao kod nas više nema nigdje u BiH".

Smatrate li da Tuzla zaslužuje da ima prvaka države?

"Moraju da budu ambicije. Ako čovjek nema cilja i ambicije, ne treba ni da radi. Tuzla je veliki grad, prije određenog vremena je bila sa dvije titule u šaci ali su propustili, no realne su šanse da jednoga dana i Tuzla ima pravaka BiH. Ako su mogli i klubovi iz manjih gradova poput Zrinjskog, Širokog... Što ne bi i Sloboda?".

Period na Grbavici je iza Vas. Je li bilo teško raditi pod pritiskom? Ili i danas imate pritisak?

"Sve je to u suštini isto. Trener koji je pobjednik, taj sam sebi napravi pritisak. S te strane nema velike razlike. Radi se o velika dva kluba iz bivše države, pa nije bilo lako raditi ni u jednom, a ni u drugom klubu".

Pep ili Mourinho?

"Obojica su vrhunski treneri i to je stvarno teško porediti, ali sigurno dva trenera koja su sada momentalno na vrhu te ljestvice najboljih trenera svijeta. Išao sam kod puno trenera dok sam završavao licence u Njemačkoj, a dobar utisak na mene što se taktičkog dijela tiče ostavio je Giovanni Trapattoni, bio sam kod Christopha Dauma, Hitzfelda, kao i Otta Rehhagela, koji ima svoje dobre strane. To bi bili ti treneri koji su na mene ostavili jako dobar utisak i koje pokušavam da imitiram".

Domaći treneri?

"Sada je plejada mlađih trenera, a na vrh bih stavio Mladena Žižovića koji je na početku dobio premijerligaša i dobro se nosi s tim, a također i Nermin Bašić, koji je mlad i pokazao je svoj kvalitet. U Bosni ima dobrih i kvalitetnih trenera".

Mladi bh. igrači za malo novca odlaze iz BiH...

"Sve ovo što odlazi, odlazi za malo novca. Vidi se da ima tih igrača koji igraju u dobrim klubovima i na njima se prave pare, a ovdje je problem što klubovi žive od danas do sutra. Prodaš igrača i dobiješ malu svotu i u tom trenutku te usreći, ali trebalo bi mu dati koju godinu da sazrije i onda ga prodati za neki ozbiljan novac. Mi smo potcijenjeni, a nas upoređuju sa trećom ili četvrtom ligom neke jače države, što je apsurd. Mešanović je otišao u Maribor i dominira više nego što je to radio ovdje. Ne cijene se naši igrači koliko bi trebali".

Smanjenje lige sa 16 na 12? Dobar ili loš potez?

"Što se tiče same lige, s ovim potezom došlo je do toga da se igrački kadar poboljša jer je manje timova. Nisam doduše vidio napredak, pošto svake godine po 20-ak dobrih igrača odlazi iz lige. S druge strane, klubovi ne mogu da dovedu kvalitetne strance jer ne mogu da, naprimjer kao Zvezda, plate 600.000 nekom igraču za godinu dana".

Ko posebno lijepo igra u BiH?

"Sigurno da Zrinjski ima uigranu ekipu već godinama i imaju svake godine jedan dobar ciklus gdje igraju jako dobar fudbal. Počeli su dobro prošlu sezonu, ali su malo poklekli. Željo je imao jednu jako dobru seriju, a Sarajevo momentalno igra najljepši fudbal. To se sve događa zbog Musemića".

Prosinečki i BiH?

"Mislim da je jako dobar potez dolazak Prosinečkog. Robi je pekao zanat u Srbiji u Zvezdi kada sam bio trener Borca iz Čačka, a njega svi gledaju visoko jer je izgradio uspješnu karijeru. Kao trener je već sakupio iskustva i on je tip trenera koji voli puno da ima posjed lopte i to je danas jako bitno. Ako nemaš posjed, moraš puno da trčiš, a ako imaš, onda trči protivnik...".

Prognoza za ovu sezonu?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Željo neće imati pravog konkurenta jer ima igrački kadar koji je najkvalitetniji u državi. Mislim da će biti šampion, a za drugo i treće mjesto borit će se Zrinjski, Saraejvo i Široki, možda i završe tim rasporedom. Peto mjesto rezervisano za Krupu, Mladost, Borac i Radnik će se boriti za Ligu za prvaka, a najkritičnije je kod Viteza, dok se Čelik maksimalno pojačao, a i mi smo se pojačali. Naš cilj je da ne ispadnemo, a vidjet ćemo ko bi uz Vitez mogao ispasti iz lige".

Top Komentari

Kai Kaii
Petrovicu otisli su dva najbolja igraca Krpic j Ordagic a dobio si igrace Bekica i Rustemovica , mislim da je Sloboda slabija sad bez krpe i ordage
10 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi