Petrović i bez "senatora" želi visok nivo igre

Nakon objavljivanja popisa igrača za kvalifikacije

Petrović i bez "senatora" želi visok nivo igre

Završetak košarkaške finalne serije play-offa u našoj zemlji, kao po običaju, jasan je znak da će selektori A-tima za koji dan, ili možda već sutra objaviti spisak reprezentativaca na koje računaju u narednim akcijama.  

Tako je bilo prošle godine, kada je Sabit Hadžić objavio spisak kandidata za put u Litvaniju, a tako je bilo i jučer u kancelarijama saveza, kada je Aleksandar Petrović novinarima predočio spisak "14+1" za kvalifikacije koje će se igrati tokom avgusta i bit će izborne za EP u Sloveniji 2013. godine.


"Igrači će se odazvati od prve minute"

 

Ima razlika. I jedan i drugi selektor su prethodno prisustvovali odlučujućoj utakmici finala u Širokom Brijegu, s tim da je Petrović iz odlučujuće i snimao kandidata, ili više njih - ostaje upitno, dok to Hadžić nije radio pošto je računao na standardne reprezentativce. On naime, nije niti morao lobirati u Hercegovini ili u Igokei za nove igrače. Petrović je to morao, jer istina je ta, da proces koji traži podmlađivanje već odavno kuca na vrata naše selekcije.

 

Hadžićev spisak je bio nešto opširniji, Petrovićev mnogo manji. Kod Sabeta je okupljanje bilo dosta "kilavo", dok to Petrović ne očekuje.

 

"Dobitak je taj što će se igrači odazvati od prve minute, kod svih postoji velika želja za nacionalnim dresom. Mi smo prva selekcija iz svih kvalifikacionih grupa koja je objavila spisak reprezentativaca", reći će Petrović tokom presice u savezu.

 

Uglavnom, jučerašnja konferencija za štampu označila je kraj prve faze kada je u pitanju proces podmlađivanja najboljeg nacionalnog košarkaškog tima. Taj prvi period selektor je okarakterisao na ovaj način.

 

"Završen je period lobiranja, završen je period kada smo vam nešto i prećutali. Odmah smo izašli sa završnim spiskom, ali naravno da ovo nije definitivni roster."

 

"Novosel će sa tribine vidjeti neke stvari bolje od mene"

 

Ovaj proces podmlađivanja će biti nešto duži nego što svi mi očekujemo i nećemo preko noći dobiti sve ono što želimo od našeg tima. Koliko li će još faza ovaj zacrtani cilj i zahtjevati pokazat će vrijeme, ali je utisak da će biti vođen od strane iskusne ruke Ace Petrovića, ali i njegovih saradnika.

 

"Stručni štab će biti kompletiran kada se završi prvenstvo u Hrvatskoj. Neke pozicije su već popunjene. Kondicioni trener će biti Jure Šango, prvi pomoćnik Marko Trbić, dok će supervizor biti Mirko Novosel. On će ujedno biti u Sarajevu tokom prvih pet dana priprema. Znate, Mirko sa 14-og reda tribina vidi neke stvari na treningu koje ja u datom trenutku ne mogu da uočim", rekao je Petrović pokazujući skriptu koju će dobiti baš svi.

 

"Dakle ima još jedno upražnjeno mjesto, ali će nakon što saznamo ime drugog pomoćnika, svi dobiti ovu skriptu sa akcijama i sa onim što želim od tima i u njemu. Ovu skriptu će dobiti svi u stručnom štabu, ali i igrači."

 

Upravo je i ovo jedan od segmenata koji nam zaista i govore da možemo očekivati stručnije vodstvo tima nego u prijašnjem periodu, jer imamo utisak da Petrović već sada ima viziju. Očito je tako i slagana ekipa.

 

"Još dva igrača žele vremena za odluku, ali ako se ovi momci nametnu..."

 

"U izboru igrača nisam se rukovodio imenom igrača već njegovim profilom", rekao je Petrović prije saopštavanja imena igrača na koje računa tokom narednog perioda.

 

Uglavnom, Petrović je spisak podijelio u tri dijela. U prvom dijelu spiska nalaze se trojica igrača koji će konkurisati na poziciji 1.

 

Pozicija 1

 

"Aaron Jackson nam je bio prvi izbor i zaista smo mnogo vremena potrošili u razgovorima sa njim. On je u ovom periodu odlučio da pokuša pronaći NBA klub i njegovi planovi se nikako nisu poklapali sa planovima reprezentacije BiH. Zack Wright je njegova zamjena i to je igrač koji je zaista neumoran. Ima jedan fenomenalan ulaz pod koš i to u igri tokom utakmica zaista često ponavlja. Ima jedan odličan osjećaj za razigrati tim i vjerujte da za nekih 20-25 minuta u prosjeku on u Ciboni dadne jedan novi segment u igri. Muhamed Pašalić je imao sjajnu sezonu u Kavali, dok za Nemanju Gordića već sve znate. Ovim bi zatvorili poziciju organizatora igre, što sva trojica zaista i jesu. Svaki od njih donosi po jednu različitu i novu formu u igri i to je zaista bogatstvo", otvorio je raspravu o popisu selektor Petrović te nastavio sa pozicijama.

 

Pozicije 2 i 3

 

"Na pozicijama 2 i 3 izabrao sam 5 igrača. Prvi je Nihad Đedović. On je zaista promijenio mnogo timova, ali u svakom se nametnuo i u svakom od njih je igrao zapaženu ulogu. Nemanju Mitrovića sam gledao, vjerujte mi na desetine puta. Oval mladi dečko ima jedan fenomenalan šut, ali još me je nešto kopkalo po pitanju njega, a to je što igra na Portland univerzitetu. Svi igrači sa ovog univerziteta su mnogo bolje pripremljeni za evropsku košarku. To je zbog stila igre kakvu gaji Portland i mislim da to nije nevažna činjenica. 

 

Dalibor Peršić će nam donijeti jednu novu i dodatnu energiju. Pojačat će bitku na tim pozicijama, a svi smo ujedno mogli vidjeti kakvu je utakmicu odigrao u majstorici prvenstva. Dvojku i trojku sam zatvorio sa Ivanom Opačkom i Ante Mašićem. Oni su popuna pozicije broj tri, ali će nam biti od velike koristi kao lažna četvorka, a vidjet ćete da će nam to biti od velike važnosti, pogotovo u kvalifikacijama, recimo u utakmici protiv Gruzije", zaključio je selektor svoj izbor za prve tri pozicije u timu te nastavio sa pozicijama centra.

 

Pozicije 4 i 5

 

"Odabrao sam 7 igrača na poziciji centra. Za kapitena Mirzu Teletovića nemam šta reći kad sve i sami znate. On je nominalno najbolja četvorka u Evropi. Edin Bavčić će zaista biti od koristi. Elmedina Kikanovića nisam toliko gledao, jer do Rusije ima šest dana jahanja, ali imam dosta dobre i kvalitetne informacije o njemu. Nedžad Sinanović me je definitivno kupio tokom zadnje utakmice prvenstva kada je Unicaja i osigurala Euroligu uz njegovu veliku pomoć. Ognjen Kuzmić je veliki potencijal i pripreme će reći sve.

 

Jozo Brkić mi je interesantan jer pick igru igra na jedan svojstven način i na vrhunskom nivou. I, na kraju Jusuf Nurkić za kojeg dajem ruku u vatru da će biti veliki igrač ukoliko nastavi mukotrpno raditi. On će nakon obaveza u mladoj selekciji polako biti priključivan u najjači sastav." U neformalnom razgovoru nakon presice Petrović je potpisniku ovih redova rekao doslovno i ovo. "Kada Nurkića uvedem u igru više nam ga niko neće moći uzeti."

 

Selektor je na kraju obznanjivanja spiska dodao još i to da mu je krivo što Marko Jagodić-Kuridža nije na popisu, jer je konkurencija ipak bila zaista žestoka. Također je dodao i to da su dvojica igrača izrazila zanimanje za nastupom u našoj selekciji, ali da im treba vremena da vide atmosferu u timu.

 

"Jasno je da ćemo razgovarati sa tim igračima, to su ta dva mjesta koja bi mogli popuniti, ali jedno je sigurno, ako se ovi momci nametnu teško će se naći dodatnog mjesta, jer tim neću mijenjati."

 

U ovom popisu jasno je da ima i onih koji prošle godine nisu baš "trčali"u selekciju koja se pripremala za Litvaniju. Ali, vremena se mijenjaju, pa sa njima i promjena mišljenja. Uglavnom, teren će biti mjerilo i zalaganje na parketu. Mi se nadamo da će to selektor i prepoznati te minutama u igri tako nešto i nagraditi.

 

Aleksandar Petrović nije zaboravio niti igrače koji neće više igrati za repku BiH.

 

"U Italiji velike igrače koji se opraštaju nazivaju "senatori" i ja se iskreno nadam da će savez pronaći mogućnosti da se tim košarkašima na adekvatan način i oduži. Međutim ja i bez "senatora" želim da budem kompetativan."

 

"Otvorit ću vrata dvorane navijačima čak i za vrijeme treninga"

 

Pripreme počinju 10. 07. okupljanjem reprezentativaca, a dan poslije već će biti organizovan zdravstveni pregled zbog zaštite ugovora. Dva dana nakon okupljanja započinje trenažni ciklus, da bi 25-og u Veroni započeo turnir na kojem će naša selekcija igrati protiv Crne Gore, Finske i Italije. Nakon tog turnira ide se u Zreč u Sloveniji, odakle će se početkom osmog mjeseca (3. 4. i 5.) ići za Ljubljanu gdje slijede utakmice sa Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom. Tri dana potom reprezentacija je u Sarajevu gdje se igra turnir u kojem će pored naših igrača nastupiti još i Portugal i Austrija.

 

"Na početku priprema igramo sa zaista jakim suparnicima, ali kako se kvalifikacije budu približavale slijede nam lakši suparnici radi atmosfere u timu. Svaki pomoćni trener će biti zadužen za snimanje po dvije reprezentacije. Jasno je da su nam najvažnije utakmice sa Latvijom i Gruzijom, koja ima tri NBA igrača i playa Perkinsa, ali ćemo snimati i igru Holandije."

 

Na kraju izbornik nije zaobišao još jedno važnog igrača, a to su navijači.

 

"Mi definitivno želimo da se približimo navijačima. Pozivamo ih da nas podrže. Nisam pobornik igre na dva boda, volim atraktivnu igru. Otvorit ću čak vrata treninga za sve zainteresovane navijače. Navijače definitivno želimo uz nas svo vrijeme. Gledat će momke koji su sa A timom od prve minute i koji zaista žele da igraju za nacionalni tim. Što se tiće samih utakmica, čim nađem raspoloženu petorku, ja mijenjati neću niti to praktikujem u svom vođenju utakmica."

 

I da, za kraj ovoga rezimea presice u KSBiH i molba generalnog sekretara Haruna Mahmutovića. U kancelarijama saveza postoji i određeni broj lopti kao donacija za sve zainteresovane u školama košarke. Dovoljno je samo da se svi ti zainteresovani i jave u prostorije KSBiH da bi uzeli određeni broj lopti za trenige i utakmice.

  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.