Petrovića ne zanima žrijeb, želi proći u drugi krug EP-a

Konferencija za novinare KS BiH

Petrovića ne zanima žrijeb, želi proći u drugi krug EP-a

Edmir Škorić, foto: A. Balić

U Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine danas je održana konferencija za novinare, a tema je žrijeb gupa za Eurobasket u Sloveniji naredne godine.

Žrijeb grupa evropskog košarkaškog prvenstva, koje će biti održano 2013. godine u Sloveniji, bit će održan  18. novembra u Postojni (Slovenija). Reprezentacija BiH koja je kvalifikacije završila na prvom mjestu uvrštena je u četvrti jakosni šešir.

 

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Aleksandar Petrović pratio je nastupe bh. reprezentativaca u njihovim klubovima i planirao naredne korake koji imaju za cilj uvrštenje u drugi krug smotre najboljih košarkaških reprezentacija Evrope.    

 

Na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu Petrović je istaknuo da ga u biti ne zanima protiv koga će reprezentacija BiH igrati u grupi, ali da bi u svakom slučaju želio izbjeći reprezentaciju Turske iz petog i Srbije iz šestog jakosnog šešira. 

 

"Koga god dobijemo u grupi mi moramo samo gledati svoj cilj, a to je prolazak u drugi krug. Ne krijem moje  ambicije, a to je da se putem evropskog prvenstva pokušamo plasirati na svjetsko prvenstvo. To bi bio historijski uspjeh za bh. košarku. Ne mogu obećati da će se to desiti, ali mogu obećati da će naš tim ostaviti srce na terenu i da će svi biti ponosni na našu igru", izjavio je hrvatski strateg.

 

Petrović je kazao da će u narednim pripremama pokušati unaprijediti igru reprezentacije u odbrani, s posebnim akcentom na defanzivni skok, što je segment igre koji je najviše nedostajao bh. timu u prošlim kvalifikacijama.

 

"U napadu smo bili najefikasniji u grupi, a gubili smo malo lopti. Teško da takav procent izgubljenih lopti uz napadačku košarku možemo zadržati na EP-u, gdje ćemo igrati protiv jačih protivnika, te iz tog razloga moramo pojačati odbranu i defanzivni skok. Zbog kratke klupe nisam mogao tražiti od igrača koji su igrali gotovo cijele susrete da izgaraju i u odbrani, ali kada pojačamo klupu i kada nam se vrati Gordić, mislim da će i odbrana funkcionirati mnogo bolje", objasnio je Petrović. 

 

BiH će započeti pripreme za prvenstvo u Sloveniji u zadnjoj sedmici  jula naredne godine. Selektor namjerava uigrati ekipu u 12 kontrolnih susreta, ali naglašava da ne želi igrati protiv ekipa s kojima će se susresti u grupi EP-a.

 

"Ne želim da ti timovi uigravaju akcije ili odbrane na našim najboljim igračima. Želim da trenutni sastav reprezentacije uspješno nadopunim igračima koji nam mogu unaprijediti igru i eliminirati nedostatke", rekao je Petrović.

 

Završni turnir evropskog prvenstva u Sloveniji počinje 4. a završava 22. septembra. Na turniru će učestvovati 24 ekipe koje će biti razvrštene u četiri grupe. U drugu fazu takmičenja proći će najbolje tri ekipe iz svake grupe. Tih 12 ekipa formirat će dvije nove grupe, iz kojih će se najboljih osam reprezentacija plasirati u četvrtinu finala takmičenja.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.