Peugeot i Loeb dolaze na Pikes Peak

Cilj je pobjeda

Peugeot i Loeb dolaze na Pikes Peak

M. Maksimović

Sebastian Loeb i ekipa Peugeota spremaju se za nastup na ovogodišnjoj utrci Pikes Peak ''International Hill Climb''. Radi se o najpoznatijoj brdskoj utrci u Americi, koja je ''po starini'' odmah do utrke 500 milja Indianapolisa. 

Utrka se održava od 1916. godine na stazi koja je duga tek 20 kilometara međutim ono što je puno važnije jeste podatak da je start na na nadmorskoj visini od 1439 metara, a cilj na 2862 metra. Između starta i cilja je 156 zavoja. Utrka je prošle godine pomjerana zbog velikih požara u Coloradu, ali je ipak održana.

 

Rhys Millen je u Hyundaiju s vremenom 9:46.164 srušio rekord Japanca Nobuhira Tajime. Iskustva Peugeota sa ovom legendarnom utrkom su pozitivna, Ari Vatanen je slavio 1988.godine sa Peugeotom 405 Turbo, Robby Unser godinu kasnije.

 

''Cilj je pobjeda, zato želimo posložiti najbolju ekipu. Pripremamo model 208 T16, izabrali smo Loeb kao vozača, dok će u projekt biti uključeni Total, Red Bull, Michelin'',  kaže u najavi Maxime Picat, generalni direktor Peugeota. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.