Pijetlovi pred velikim ispitom

Grupa A Evropske lige

Pijetlovi pred velikim ispitom

Večeras se u okviru grupe A Evropske lige igraju dva susreta petog kola. Koplja će ukrstiti ekipe Tottenhama i Paoka, te ruskog Rubina i irskog Shamrocka.

Tottenham (3) - PAOK (1)

Pijetlovi se nalaze u idealnoj formi kada je u pitanju engleska Premier liga. Uspjeli su povezati 10 utakmica bez poraza, a trenutno se nalaze u seriji od pet uzastopnih pobjeda. U toj seriji su pobijedili četiri puta sa dva gola razlike, a samo su protiv Blackburna bili "neuspješni", pobijedivši sa 1:2. Trenutno se nalaze na sjajnoj trećoj poziciji u Premiershipu. 

U Evropskoj ligi stvari se i ne odvijaju baš najbolje za izabranike Harryja Redknappa, jer se nalaze tek na diobi treće pozicije. Ipak, na domaćem terenu imaju stopostotan učinak, a primili su samo jedan pogodak. Sa druge strane, Grci se nalaze na prvoj poziciji i trenutno su najveće iznenađenje u ovoj grupi.

Ovosezonsku kampanju Evropske lige su otvorili sa dva uzastopna remija, da bi potom ubilježili dvije pobjede. Obje pobjede su došle protiv irskog Shamrocka. U prvom kolu ove grupe, sastale su se iste ekipe, a tada je u Solunu bilo 0:0. PAOK je imao incijativu tokom cijelog meča, a Tottenham se uspješno odbranio do kraja susreta. 

U domaćoj ekipi će zbog povreda odsustvovati čak četiri igrača i to: Niko Kranjčar, Michael Dawson, Tom Huddlestone i Danny Rose. Harry Redknap bi trebao započeti susret sa dva napadača, Romanom Pavlyuchenkom i Jermaineom Defoeom, dok bi vezni red činili Carroll, Livermore, Sandro i Pienaar. Adelino Vierinha je jedini povrijeđeni igrač u redovima solunske ekipe.

-Tottenham je poražen samo jednom u posljednjih 13 evropskih utakmica, kada igra na svom White Hart Laneu. 
-PAOK je neporažen u šest uzastopnih evropskih utakmica na gostovanjima. 
-Slijedeći gol solunske ekipe će biti 150. u UEFA-inim klupskim takmičenjima.
-Tottenham će večeras igrati svoju 150. utakmicu u okviru UEFA-inih takmičenja, a do sada imaju 84 pobjede, 31 remi i 34 poraza.
-Pijetlovi su igrali četvrtfinale Lige prvaka prošle sezone, a takmičenje su završili porazom od madridskog Reala.

Mogući sastav Tottenhama (4-4-2): Cudicini, Townsend, Bassong, Gallas, Ćorluka, Pienaar, Sandro, Livermore, Carroll, Pavlyuchenko, Defoe.

Mogući sastav PAOK-a (4-3-1-2): Kresić, Etto, Balafas, Malezas, Lino, Georgiadis, Fotakis, Garcia, Arias, Athasiadis, Salpingidis. 


Rubin (2) - Shamrock (4)

Rubin u posljednje vrijeme igra sve bolje, te su uspjeli zabilježiti dvije uzastopne pobjede u play-offu za prvaka Rusije. Savladali su dvije moskovske ekipe, CSKA i Dynamo. Ipak, zaostatak od 10 bodova za vodećim Zenitom, ne daje im za pravo da se nadaju tituli prvaka Rusije.

U Evropskoj ligi situacija je mnogo bolja, jer nakon četiri odigrana kola zauzimaju drugo mjesto. Uspjeli su pobijediti Tottenham u prošlom kolu, a ta pobjeda im je ostavila nadu da će proljeće dočekati u Evropi. Večeras od 18 sati igraju svoj meč petog kola protiv najlošije ekipe u grupi, irskog Shamrocka.

U prvom kolu su Rusi slavili rezultatom 0:3, golovima Martinsa, Noboe i Karadeniza. Zanimljiv je podatak da je dablinska momčad najviše namučila lidera ove grupe, ekipu PAOK-a. To je bila utakmica trećeg kola ove grupe, a Shamrock je u Solunu poražen sa 2:1, iako su se dobro držali cijelu utakmicu. 

-Rubin je izgubio samo jednu od posljednjih 15 evropskih utakmica kod kuće. To je bilo u prošloj sezoni, kada je Twente slavio 0:2 u istom takmičenju.
-Shamrock je izgubio sve četiri utakmice grupe A, a pobjeda protiv Partizana u play-offu, bila im je jedina u posljednjih šest evropskih utakmica.
-Ruska momčad je postigla četiri od ukupno šest golova u ovoj grupi, u prvih 15 minuta drugog poluvremena.
-Ovo je tek treći put u historiji UEFA-inih takmičenja, da se sastaju klubovi iz Rusije i Irske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.