"Pilot aviona u kojem je bio Emiliano Sala je imao kontrolu kada je udario u more"

Prve informacije istrage

"Pilot aviona u kojem je bio Emiliano Sala je imao kontrolu kada je udario u more"

Endin Čaušević

Prije nekoliko dana zvanično je potvrđeno da je argentinski napadač Emiliano Sala poginuo u padu avionu na putu iz Nantesa za Cardiff.

Do nesreće je došlo 21. januara kada je Sala navečer iz Nantesa putovao za Cardiff gdje je trebao nastaviti karijeru, no avion je nestao s radara iznad Engleskog kanala. Nakon desetak dana potrage avion je pronađen na dnu mora, a u njemu je bilo jedno tijelo.

Nakon što je tijelo izvučeno na površinu utvrđeno je da se radi o Emilianu Sali čija smrt se zvanično mogla potvrditi. Što se tiče pilota Davida Ibbotsona njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno, no istražitelji su objavili da je on pokušao uraditi sve da spasi avion i izbjegne pad.

Prema prvim informacijama od istražitelja Ibbotson je imao koliko-toliko kontrolu nad avionon prilikom udara u more jer obično se avion raspadne u takvim situacijama. Utvrđeno je da je nos aviona bio ispravljen prilikom udara, te da se zbog toga nije raspao.

"Pilot je sigurno imao kontrolu prilikom udara u more jer se to vidi na olupini. Avion obično u tim situacijama prvo udari prednjom stranom, odnosno nos aviona prvi nastrada. U ovoj situaciji nos je bio ispravljen što je dokaz da je pilot imao kontrolu i pokušao nekako da ublaži pad. Nije udario u more punom brzinom i prednjom stranom jer bi se avion tada raspao. Uradio je što je mogao, ali nažalost nisu se spasili", poručili su istražitelji koji nastavljaju potragu za tijelom pilota.

Nedjelja u čast Emiliana

I posljednje nade da je Emilioano živ iščezle su, a sada se Nantes sprema odati počast svom nekadašnjem, tragično nastradalom, igraču.

Podsjetimo, Emiliano Sala je ove zime postao najskuplje pojačanje Cardiffa u historiji. Nakon potpisivanja ugovora se vratio u Nantes kako bi se pozdravio sa svojim doskorašnjim saigračima i stručnim štabom, a 21. januara se ponovo zaputio ka Cardiffu. Međutim, avion koji u kojem se nalazio 28-godišnji Argentinac je pao u more.

Sa svih strana svijeta stižu poruke saučešća i podrške Emilianovoj porodici, a Nantes sprema poseban oproštaj.

Predsjednik Nantesa je već najavio da će klub povući dres sa brojem devet u čast Emiliana Sale, a spreman je poseban program za nedjeljnu utakmicu protiv Nimesa.

Nantes je pozvao i obavijestio navijače da će ulaznice za duel sa Nimesom, za sve tribine, koštati devet eura, te da će ispred stadiona svi koji to žele učiniti moći zapaliti svijeće i položiti cvijeće.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Kanarinci su spremili i posebne crne dresove za predstojeću utakmicu, dok će omladinci Nantesa tokom vikenda na svojim dresovima nositi flor. Prije početka meča će aplauzom na stadionu biti odata počast Sali, dok će se njegova slika naći na semaforu stadiona u Nantesu.

Također, na poluvremenu će na centru terena biti postavljena slika Emiliana Sale.

Top Komentari

igepa
da bog sacuva
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi