Pino Grdović preuzima Lottomaticu?

Pino Grdović preuzima Lottomaticu?

Iako se ovih dana mnogo piše o novom treneru košarkaša Reala, iako se već dosta dugo razgovara o famoznim pojačanjima za Armani Jeans, iako su svi izvještaji usmjereni na Eurobasket u Litvaniji te se ovih dana ubrzano objavljuju preliminarni spiskovi igrača koji će imati ili možda neće imati tu sreću da se na samitu najboljih Evropljana i nađu u timovima svojih selekcija, nas ipak, pored naše reprezentacije, možda i najviše zanima rimska Lottmatica, prava oaza bh. košarke u Italiji.

I ne bez razloga, tamo je zaista velika kolonija igrača i stručnjaka iz naše zemlje. Ovaj klub predvodi legendarni Bogdan Tanjević na mjestu direktora slavne ekipe. Tu su još Draško Prodanović koji je u stručnom štabu Rimljana, a vrijedi li i spominjati podatak da su tu svoje mjesto u momčadi našli i naši reprezentativci Nihad Đedović i Nemanja Gordić. Đedović nešto duže u ekipi i Gordić koji se priključio tek od samog početka 2011. godine.

Upravo zbog svih ovih činjenica posebno nas je zabolilo to da je Lottomatica zauzela tek 9. mjesto na kraju italijanske Lege A, mjesto koje "niti smrdi niti miriše" kako bi se reklo na ovim prostorima. Sve u svemu, mjesto koje ne vodi niti u jedan evropski kup a koje također nije vodilo niti u doigravanje italijanske lige.

Sve ovo nam je teško palo jer naši igrači na privremenom radu u Italiji igrali su zaista fenomenalne utakmice. Tako je Đedović 2. januara ove godine protiv Caserte postigao 20 poena za samo 30 minuta. Gordić i Đedović su samo nekoliko dana poslije protiv Bologne bili dvocifreni (Đedović 13, Gordić 10 poena). Kraj januara je bio još plodonosniji, Đedović je tada briljirao protiv Scavolinija kada je dao 23 poena i imao čak 7 ukradenih lopti.

Početak februara je obilježio Gordić koji je išao uvijek preko 10 poena, a evo i statistike: Barcelona, Gordić 13 poena; Cantu, Gordić 18 poena; Barcelona, isti igrač 12 poena; Olimpija, Gordić 10 postignutih koševa.

U to vrijeme, sanjali smo da ovu dvojicu naših igrača gledamo u play-offu Italije, da uživamo u prezentacijama ovoga dvojca. Pa ipak, magija se potrošila, ostala je iza nas i ta nesretna povreda ruke Đedovića, da bi na kraju 9. mjesto Lottomatice označilo paniku da se ovaj, praktično bh. projekat, jednostavno ne uguši.

Međutim, očito je da "Boša" vrijedi zaista mnogo u evropskim okvirima, očito je da i mi imamo emisare naše košarke koji su još uvijek priznati u svjetskim okvirima. Svi naši su preživjeli, kolateralna šteta je trener iz Slovenije Sašo Filipovski koji je morao odstupiti a mi smo ostali iznenađeni sa najnovijim informacijama iz redova ovoga kluba.

Doduše, pomogla je i recesija, mada se na nju još uvijek, kakvog li čuda, mnogi iznenade, a ona je tu, sveprisutna, pa je tako pripomogla i u kreiranju politike ovoga kluba. Najnovije informacije govore da će naša ekipa u Italiji ostati na okupu, ali da će joj se priključiti još neki naši igrači. Ovo naši shvatite uslovno, jer na probi je tek naš Adin Vrabac (Spars) koji je na Hadžićevom spisku od 24 igrača od kojih će neki i otpasti čak i prije početka priprema za Litvaniju. Đoko Šalić (Spars) je također na probi, on je bio na okupljanju naše selekcije U - 20 ali je ipak prihvatio poziv da nastupa za odgovarajuće uzraste u Srbiji. Njima dvojici društvo pravi i Robert Rotbart, 217 cm. visoki igrač koji je rođen u Sarajevu i koji je nastupao za više timova u Izraelu.

Uglavnom, u Lottomatici su odlučili da se fokusiraju na talentovane i ne toliko skupe igrače sa naših prostora. Odlučeno je da se i ne nastupa u Eurokupu, te da se u idućoj sezoni proba dohvatiti doigravanje šampionata Italije.

Rukopis Tanjevića i Prodanovića? Malo je reći. U vrijeme kada se naši košarkaši prodaju na "kašikice", pa čak i na manje, ovoj dvojici vrijedi dignuti spomenik. Koliko uopšte naši treneri u inostranstvu pozivaju, pa barem i na probu, našu djeci iz naših liga. Tema je to koja traži zaista posebni obradu.

Tako se prikradosmo da glavnog dijela ovoga teksta, a to je novi trener Lottomatice (Filipovski je izgleda prošlost ovog tima).

Svi mediji kao jedno od novih lica na klupi Rimljana već vide, pored Luce Bechija i Lina Larda još i Pinu Grdovića. Ovaj poznati košarkaški stručnjak ima iskustvo kada je u pitanju italijanska košarka. Bio je trener Zadra, radio je u Ciboni, iza ovoga trenera dosta je iskustva. Ovaj 57-godišnji zadarski strateg prema mnogim navodima prvi je izbor Boše Tanjevića. Kada uzmemo u obzir da Tanjević zaista dobro kotira u ovom klubu, onda je to možda i pola završenog posla. Poznavanje jezika u Pinovom slučaju ne bi trebalo predstavljati problem, kao i poznavanje "psihe"kod igrača sa ovih prostora, A izgleda da će ih biti. Zaista je moguće da u Lottomatici imamo petoricu igrača koji su izrazito bliski nama. U ljetu koje nam donosi Eurobasket i našu selekciju na ovom samitu. U ljetu kada se na ovakav način slaže Lottomatica sa Đedovićem, Gordićem i moguće je sa Vrabcem, niko srećniji od nas. Lottomatica će zasigurno naći svoje mjesto u medijima kada je u pitanju potpuno slaganje nove ekipe, Ekipe koja će opet imati naših internacionalaca u svojim redovima. Da li će ih predvoditi Pino Grdović? Saznaćemo ovih dana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti