Pismo EFL-a: Bez aktivnosti barem do 16. maja, 56 dana za završetak sezone

Kakvi su planovi engleskih nižih liga?

Pismo EFL-a: Bez aktivnosti barem do 16. maja, 56 dana za završetak sezone

Profesionalna fudbalska takmičenja već su odavno prekinuta i u Engleskoj, a sada je jedan od najvećih izazova napraviti plan kako, za koliko i u kojim uslovima završiti sezonu - ako ona uopšte bude nastavljena.

Iako je Premier liga davno izašla iz organizacije Engleske fudbalske lige, odluke koje se donose i planovi koji se prave se uglavnom podudaraju i kad je u pitanju Premiership i kada su u pitanju takmičenja pod okriljem EFL-a (Championship, League One, League Two).

Navodno se došlo do zaključka da sezona Engleske fudbalske lige (po broju klubova brojnija takmičenja od PL) može biti završena u roku od 56 dana, od trenutka kada takmičenja budu zvanično završena.

Predsjedavajući EFL-a Rick Parry je poslao pisma na adrese svakog od 71 kluba pod okriljem njegove organizacije. U pismu između ostalog stoji da se trenažni proces ne bi trebao ponovo pokretati barem do 16. maja.

EFL se, iz pisma se može zaključiti (prenosi BBC), nada da se sezona može završiti na ljeto, ali još nema konkretnih znakova kada bi zapravo mogla biti nastavljena.

Ukoliko od momenta nastavka sezone timovi budu igrali dva puta sedmično i ukoliko nakon regularnog dijela uslijedi tradicionalni play-off, takmičenja, prema trenutnoj procjeni EFL-a, mogu biti završena u roku od 56 dana.

Inače, svi timovi u Championshipu imaju odigrati još po devet utakmica regularnog dijela sezone, dok pojedini timovi u dva niža ranga imaju i po deset utakmica.

Da se igra u normalnom ritmu, za završetak preostalog dijela sezone u Championshipu bila bi potrebna 73 dana (bez play-offa).

EFL međutim sada procjenjuje da može odigrati sve mečeve za manje od dva mjeseca, uključujući i play-off.

U već pomenutom pismu stoji i da će EFL učiniti sve što je moguće da pokuša smanjiti troškove organizacije i odigravanja utakmica za klubove, jer se očekuje da će se igrati bez navijača, kada se i ako se takmičenje nastavi.

Također, nagovještava se pomjeranje početka nove sezone.

"Gledajući na duže staze, EFL mora nastaviti misliti na implikacije produženja ove sezone i toga da bi to moglo uticati na početak sezone 2020/2021, iako ćemo sigurno osigurati odgovarajuću pauzu između ciklusa kako bi dali dovoljno vremena klubovima i osoblju da se regrupišu i prikladno pripreme", stoji, između ostalog, u pismu EFL-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi