Pitaju me, pitaju: Šta se ne sviđa igračima Liverpoola
Na pitanje da li igrači Liverpoola osjećaju pritisak, Robertson je imao zamjerku

Kriza rezultata vratila u igru Manchester City

Pitaju me, pitaju: Šta se ne sviđa igračima Liverpoola

Andrewu Robertsonu se jedno takvo nije svidjelo, ali postoje opravdana pitanja za igrače Liverpoola nakon što su ispustili bodove drugu uzastopnu utakmicu ove sezone u Premier ligi.

Škotski defanzivac napravio je iznimku na pitanje da li igrači vodećeg tima engleskog šampionata polako osjećaju pritisak nakon njihovog remija sa West Hamom (1:1), sugerirajući da slična pitanja nisu postavljana igračima Manchester Cityja nakon poraza od Crystal Palacea i Leicester Cityja.

Postojao je razlog za to, naravno, ali je i neporecivo da se ona više tiču ekipe koja pokušava nakon 29 godina okončati prventsvo kao šampion, nego što je pritisak na Pepa Guardiolu i njegove igrače da ponovno osvoje ligu.

Kada je City bio u istoj poziciji, on je to uradio, osvojio trofej. S druge strane Liverpool je jedini klub koji je dva puta bio prvi za Božić u posljednjih deset godina i oba puta je propustio priliku da se konačno domogne naslova. Svi ostali klubovi koji su bili na čelu pred Novu godinu, u vrijeme koje se poklapa s krajem prvog dijela sezone, uspjeli su biti šampioni.
 
Nakon što su šest mjeseci izgledali nervozno, posljednja dva kola ponovno su otvorila vrata Građanima i gurnula ih u ravnopravnu bitku s Liverpoolom.

Na pitanje o važnosti pobjedničkog iskustva u ekipi, Pep Guardiola je odgovorio navodeći primjer poraza od 3:0 protiv Jurgena Kloppa prošle sezone, kao dokaz njegove potpune vjere da ekipa može odbraniti naslov.

"Mislim da se Vaše pitanje odnosi na to hoće li Liverpool podnijeti pritisak ili ne u ovakvoj situaciji, tako da stvarno ne znam odgovor", rekao je novinarima uoči utakmice sa Evertonom.

"Ono što bih rekao je da vjerujem svojim igračima jer - uvijek koristim ovaj primjer - izgubili smo 3:0 u Ligi prvaka na Anfieldu prošle sezone i reakcija u drugom poluvremenu naprosto je ohrabrujuća. Postigli smo regularan gol, a osim toga bili smo oštećeni za isključenje nakon strata Robertsona na Raheemu Sterlingu."

"Način na koji smo reagirali i način kojim smo nastavili igrati je bio vrhunski. Samo jednom u posljednje dvije sezone se desilo da smo izgubili jednu utakmicu i da nakon nje nismo pobijedili u narednoj utakmici. To je bilo ove sezone protiv Crystal Palacea. Inače uvijek bismo reagirali na pravi način."

"Imam osjećaj da kada igrače stavim pod pritisak da reagiraju dobro. Prihvaćaju izazov. Kad pričamo kažem im 'OK, ponovno mi pokažite koliko ste dobri, hajde'. I oni to čine, pokušavaju, trude se. To me raduje", kazao je Guardiola.

Da li će Liverpool uspjeti i pored svih nedaća i mnoštva problema sa povrijeđenim igračima izdržati do kraja, zavisit će ponajviše od njih samih, pa bi Robertsonu bilo bolje da se fokusira na sebe, ne gledajući kakva se pitanja postavljaju ili ne igračima Cityja. A da je veći pritisak na Redsima, to i ptice na grani znaju.

Guardiola bi najviše trebao Robertsona

Andrew Robertson jedan je od igrača koji su najviše napredovali pod vodstvom Jurgena Kloppa, ali je interesantno i igrač kojeg bi Pep Guardiola od svih Redsa najviše volio vidjeti u svojoj ekipi.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ranije tokom januara The Times je ustvrdio iz dobro obaviještenih izvora da bi katalonski stručnjak njega više volio vidjeti u svojim redovima nego zvijezde Mohameda Salaha, Virgila van Dijka i Roberta Firmina.

The Times je objavio da je Robertsonova forma u posljednjih 12 mjeseci "bila ključna u procesu obnove Liverpoolovih ambicija te da bi upravo s njim City riješio vlastite probleme na lijevom beku". Robertson je, navode, perfektan igrač za Guardiolin sistem.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi