Pitino preuzeo klupu Portorika

Pitino preuzeo klupu Portorika

Jedno od najvećih trenerskih imena u SAD-u Rick Pitino prihvatio je ponudu čelnih ljudi Košarkaškog saveza Portorika da vodi njihovu reprezentaciju na prvenstvu Amerike narednog ljeta.

Glavni cilj za Portoriko je plasman među dvije najbolje ekipe kako bi izborili plasman na OI u London 2012. Ukoliko ne uspiju u tome, onda će plasman u London morati tražiti u dodatnim kvalifikacijama koje će biti odigrane neposredno pred početak Olimpijskih igara.

Jedini trener koji je sa tri različita tima uspio ostvariti plasman na Final Four NCAA lige (Providence, Kentucky, Lousville), kaže da mu je vođenje Portorika veliki izazov i da mu neće predstavljati problem jezička barijera.

Prije nego što je odlučio prihvatiti ponudu Portorika Pitino se u Dallasu sastao sa dvojicom najboljih reprezentativaca Portorika, bekom Dallasa JJ Bareom i playmakerom Miamija Carlosom Arroyom, te je nakon toga donio odluku o prihvatanju ponude.

Portoriko se zadnji put plasirao na OI u Atini 2004. kada je osvojio osmo mjesto. Sadašnji trener Louisvillea se nada kako će on donijeti plasman Portoriku u London, a da u glavnom gradu Velike Britanije neće biti samo puki učesnici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.