Ples miliona počinje: Za klubove Lige prvaka osigurane dvije milijarde eura

UEFA časti

Ples miliona počinje: Za klubove Lige prvaka osigurane dvije milijarde eura

Edmir Škorić
Teme:

UEFA-ina Liga prvaka se vraća na scenu, a prve utakmice grupne faze igraju se već od 18:55 sati.

Počinje nova sezona u kojoj Liverpool brani titulu, a istu napadaju mnogi velikani poput Real Madrida, Barcelone, Bayerna, PSG-a, Manchester Cityja...

Mnogi klubovi žele doći do kraja, a ulazak u 'cilj' donosi pravo bogatstvo. Pa čak i klubovi koji ništa specijalno ne naprave i ostanu u grupnoj fazi, zaradit će pristojne novčane iznose samo od nastupa.

Nagradni fond UEFA-e za ovosezonsko izdanje Lige prvaka iznosi čak 2,04 milijarde eura.

Bogatstvo su već zaradili i oni koji su igrali kvalifikacije, pa nisu dospjeli do grupne faze. Klubovima koji su igrali play-off pripalo je ukupno 30 miliona eura. Oni koji su ispali dobili su po pet miliona eura. Pobjednici play-offa neće dobiti nikakvu posebnu uplatu sredstava zbog pobjeda, ali dobijaju novac za grupnu fazu.

Za svaku pobjedu u grupnoj fazi klub dobije 2,7 miliona eura, a 900.000 eura za svaki bod.

Klubovi koji prođu u osminu finala zaradit će po 9,5 miliona eura, četvrtfinale donosi dodatnih 10,5 miliona eura, polufinale 12 miliona i plasman u finale 15 miliona eura.

Pobjednika Lige prvaka očekuje dodatnih četiri miliona eura. Dva kluba koja budu igrala Superkup mogu očekivati da dobiju po 3,5 milijuna eura, a pobjednik će prikupiti dodatnih milion eura.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Liverpool je zaradio 111 miliona eura od Lige prvaka prošle sezone, a finalista Tottenham 109 miliona. Sezonu ranije Real je osvojio 88,6 miliona, u sezoni 2016/17 Real je dobio 81, a još jednu sezonu sezonu ranije 80 miliona eura.

Prije šest godina Real je zaradio 57,4 miliona eura nakon osvajanja Lige prvaka. Dakle, iz godine u godinu UEFA je sve darežljivija i sve više dijeli "šakom i kapom".

Top Komentari

gaziiiiJAaaa
S kim 56SENALA igra u LIGI SAMPIONA? Zasto UEFA bojkotuje 56SENAL, pa nisu naveli u kojoj grupi je 56SENAL?
6 2
bk123
A gdje smo mi..bacite nam malo mrvica da se malo osladimo. Hoćemo li mi ikad krenuti naprijed?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi