Pobjeda Hrvatske, poraz Srbije
Miro Bilan je odigrao odlično za Hrvatsku

Rhodes 2009

Pobjeda Hrvatske, poraz Srbije

Na grčkom otoku Rhodes večeras je počelo prvenstvo Europe za košarkaše do 20 godina starosti. Na startu prvenstva desila su se dva velika iznenađenja u kojima su Latvija i Ukrajina bile bolje od favoriziranih Slovenije i Srbije, dok u ostalim mečevima nije bilo iznenađenja.

Španija je prvenstvo otvorila pobjedom nad Rusijom u grupi A rezultatom 84:72. Špance je do pobjede vodio odlično raspoloženi Xavier Rabaseda koji je ubacio čak 36 poena u koš Rusa, a veliku pomoć je imao u De la Fuenteu koji je ubacio 18 poena. Kod Rusije prvo ime bio je Maxim Grigoryev koji je ubacio 20 poena.

U drugoj utakmici ove grupe Latvija je napravila iznenađenje savladavši Sloveniju rezultatom 93:86. Latvija je na krilima raspoloženih Dairisa Bertansa koji je ubacio 29 i Janisa Strelnieksa 21 došla do pobjede nad ekipom koju su mnogi vidjeli u krugu favorita iz sjene. Najbolji igrač Slovenije u ovoj utakmici bio Luka Dimec sa 16 poena.

Grčka nije imala problema na otvaranju grupe B protiv autsajdera Belgije. Grci su na prvenstvo došli u sastavu u kojem se nalaze četiri igrača koji su bili dio tima koji je prije pet dana osvojio drugo mjesto na prvenstvu svijeta do 19 godina. Gergios Borgis je predvodio Grke sa 16 poena, dok je najbolji igrač ekipe do 19 godina Nikolaos Pappas ubacio 13 poena. U redovima Belgije najbolji je bio Quentin Serron sa 14 poena.

U derbiju grupe B Francuska je porazila Italiju sa 74:66. Francuze je do pobjede predvodio Edwin Jackson sa 16 poena, dok je u redovima Italijana prvo ime bio Niccolo Martinoni sa 13 poena.

Turska je na startu grupe C bila bolja od Izraela sa 76:75. Mladi igrači Turske su u utakmici punoj preokreta imali više živaca da u infarkt završnici savladaju svoje vršnjake iz Izraela. Turke je do pobjede vodio Ibrahim Yildirim sa 12 poena, a poen manje ubacio je Gen, dok je kod Izraela najbolji bio Anton Shoutrin sa 19 poena.

Litvanija je  bila bolja od mladih Crnogoraca rezultatom 73:71. Fantastični Donatas Matiejunas je bio nezadrživ za Crnogorce, na kraju je postigao 15 poena i ostvario 8 skokova. Kod Crnogoraca prvo ime bio je bivši igrač Bosne Suad Šehović koji je sa 27 poena i 7 asistencija odigrao odličnu partiju.

U još jednom derbiju dana Hrvatska je savladala Njemačku rezultatom 91:86. Hrvatska je kao i Grčka na prvenstvo došla pojačana za nekoliko igrača koji su osvojili bronzu na prvenstvu svijeta za igrače do 19 godina. Najbolji pojedinac u redovima Hrvatske bio je Mostarac Bojan Bogdanović koji je ubacio čak 32 poena, dok je vrlo dobru partiju pružio i Miro Bilan ubacivši 19 poena. U dresu Njemačke najbolji su bili Robin Benzing sa 33 poena, Bastian Dreth sa 21, te Tibor Pleis koji je ubacio 11 poena i imao 14 skokova.

Drugo veliko iznenađenje dana, vjerovatno i najveće zabilježili su igrači Ukrajine koji su rezultatom 70:62 bili bolji od favorita za jednu od medalja Srbije. Ukrajince je do pobjede vodio Denys Lukashov sa 17 poena, dok je kod orlova najbolji bio Dragan Milosavljević sa 20 poena.

Rezultati:

Španija – Rusija 84:72
Latvija – Slovenija 93:86
Grčka – Belgija 80:58
Francuska – Italija 74:66
Turska – Izrael 76:75
Litvanija – Crna Gora 73:71
Hrvatska – Njemačka 91:86
Ukrajina – Srbija 70:62

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.