Dolaze bolji dani za bh. fudbal

Pobjeda zdravog razuma

Na jučer održanoj Izbornoj skupštini Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine donijete su, slobodno to možemo reći, istorijske odluke za bh. fudbal.

Skupština je protekla u aposlutnoj pobjedi Komiteta za normalizaciju, koji od sinoć više ne postoji.

Elvedin Begić izabran je za predsjednika Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i biće prvi predsjednik sa četverogodišnjim mandatom, dakle bez tročlanog predsjedništva, kako je to bio slučaj ranije.

Begić je favorit Komiteta za normalizaciju na čelu sa Ivicom Osimom, te je uživao (a i dalje uživa) apsolutnu podršku međunarodnih fudbalskih federacija UEFA i FIFA, što je od krucijalnog značaja za napredak ne samo N/FSBiH, već i bh. fudbala u cjelini. Pobjedom Begića na izborima za predsjednika napravljen je ogroman korak unaprijed za bh. fudbal.

Vrlo je slikovit bio trenutak kada je Josip Bevanda, poraženi u glasanju za predsjednika N/FSBiH, prišao kako bi čestitao Begiću na pobjedi, za što je nagrađen aplauzom.

Za dva potpredsjednika imenovani su dosadašnji članovi Komiteta za normalizaciju Darko Ljubojević i Ivan Beus, ljudi, koji su zajedno sa Begićem, Ivicom Osimom, ostalim članovima sad već bivšeg komiteta i ambasadorima bh. fudbala znatno doprinijeli ozdravljenju nakon suspenzije N/FSBiH.

I novi Izvršni odbor nudi mnogo nade. U njemu se nalaze: Islam Senad, Ivan Perić, Ivan Beus, Ilija Marić, Elvedin Begić, Amer Halep, Nurudin Peštalić, Ibrahim Adilagić, Josip Bevanda, Muhamed Begagić, Milorad Sofranić, Zlatko Spasojević, Darko Ljubojević, Dragan Kulina, te predsjednici entitetskih saveza Mato Jozić i Mile Kovačević.

Neki članovi IO iz vremena kada je N/FSBiH bio suspendovan, kao naprimjer Muhidin Raščić, teško su primili poraz, te su demonstrativno, tradicionalno sa čačkalicom u ustima, napustili sjednicu. I otišli (nadajmo se zauvijek) iz bh. fudbala.

Kako je SportSport.ba i najavio prije nekoliko dana, formiran je Odbor za savjetovanje i posredovanje, čiji su članovi postali Ivica Osim, Faruk Hadžibegić, Dušan Bajević i Sead Kajtaz.

Ono što svakako treba pohvaliti, jeste ostanak Ivice Osima u tijelima saveza. Odbor za savjetovanje i posredovanje imaće i više nego značajnu ulogu u radu novog saziva N/FSBiH, a ovo će tijelo, između ostalog, imati za zadatak i komunikaciju sa UEFA-om i FIFA-om.

Nakon zaista predugog perioda mraka koji vladao bh. fudbalom, čini se kako su na pomolu bolji dani. Nakon što je fudbalska A reprezentacija naše zemlje krenula pobjednički u kvalifikacije, pobjede su počele dolaziti i u N/FSBiH, što bi mogao značiti konačni kraj krize bh. fudbala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.