Pobjede Litvanije i Grčke na otvaranju

Počelo EP u košarci za žene

Pobjede Litvanije i Grčke na otvaranju

Pobjedom Litvanije nad Turskom (64:58) i Grčke nad Latvijom (67:57) počelo je Evropsko prvenstvo za žene koje se ove godine održava u Poljskoj.

Evropski samit najboljih košarkašica otvorile su Turkinje i Litvanke koje su igrale jednu zaista interesantnu utakmicu i koja je na samom njenog kraju postala rezultatski neizvjesna.

Favoritkinje iz zemlje domaćina muškog EP-a opasno su živjele tokom zadnje četvrtine koje su turske igračice dobile 20:13, ali to im nije bilo dovoljno za pobjedu. Na ovaj način Litvanija je veoma dobro otvorila prvenstvo koje je zadnji puta osvojila još davne 1997. godine.

Kod pobjednica najbolje su bile Petronyta koja je postigla 15, dok je Linkovicien dodala 11 poena uz 8 ostvarenih skokova. U redovima poraženih Turkinja najpreciznija je bila Yilmaz sa 17 poena, dok je Ivegin postigla jedan zaista fenomenalan skor od 15 poena, 5 skokova i 4 asistencije.

- U onom drugom meču Grčka nije dozvolila iznenađenje na samom startu Eurobasketa. Latvija je savladana sa 10 poena razlike. Međutim, rezultat na kraju ovoga susreta ne govori dovoljno, koliko je to bilo teško ostvarenje za košarkašice iz Grčke. Čitavo vrijeme Latvija je u ovoj utakmici prijetila, čak i vodila poen razlike na poluvremenu. Ipak, sve je bilo gotovo nakon zadnje četvrtine koju su petoplasirane sa posljednjeg EP-a završile rezultatom 20:13.

Kalentzou je bila najbolja igračica u sastavu Grčke sa 20 postignutih poena. Maltsi je dodala double-double sa 17 koševa i 12 skokova. Kalitsidou koja igra odlično u francuskom Bourgesu bila je nešto skromnija sa 10 poena.

Tri najbolje igračice u poraženom sastavu ujedno su i največe zvijezde ove ekipe, a interesantno je to da su sve postigle po 12 poena. Tamane je bila nešto bolja od Babkine i Basko jer je dodala i 13 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.