Pobjede Liverpoola i Arsenala, remi Chelsea
Gerrard dva puta pogodio mrežu "svraka"...

Engleska Premier Liga

Pobjede Liverpoola i Arsenala, remi Chelsea

Edmir Škorić

Liverpool je "deklasirao" Newcastle na njihovom terenu, a Chelsea je dva vrijedna boda ostavio kod Fulhama. Arsenal je teško došao do minimalne pobjede protiv Portsmoutha.

U 2009. godinu Liverpool ulazi kao vodeća ekipa Premier lige, zahvaljujući odličnoj igri i visokoj pobjedi kod Newcastlea. Liverpool je kao gost savladao "svrake" rezultatom 1:5.

Hladan tuš navijačima na St. James parku priredio je kapiten gostiju Gerrard u 31. minuti. Samo pet minuta poslije Hyypia postiže pogodak za 0:2, a domaći navijači već su bili spuštenih glava. Ipak, do kraja prvog poluvremena tračak nade za Newcastle, nakon što Edgar smanjuje na 1:2.

REZULTATI 20. KOLA:
Fulham - Chelsea 2:2
Arsenal - Portsmouth 1:0
Everton - Sunderland 3:0
West Brom - Tottenham 2:0
Bolton - Wigan 0:1
West Ham - Stoke 2:1
Newcastle - Liverpool 1:5
Blackburn - Manchester C. (17:15)
Manchester U. - Middlesbrough (sutra)
U drugom poluvremenu momčad Rafa Beniteza pokazuje svoju kvalitetu i zašto se nalaze na prvom mjestu tabele. Ryan Babel je u 50. minuti bio strijelac za 1:3, a četvrti gol za Liverpool, ujedno svoj drugi postiže Steven Gerrard. Potpunu dominaciju gosti zaključuju golom Xabi Alonsa u 76. minuti sa bijele tačke.

"Topnici" slavili u tvrdoj utakmici

Zanimljivu utakmicu odigrali su Arsenal i Portsmouth na Emirates stadionu. "Topnici" su i ovu utakmicu igrali bez nekoliko svojih ključnih igrača, Rosicky, Fabregas, Song, Djourou, mladi engleski reprezentativac Theo Walcott, te hrvatski napadač Eduardo Da Silva. Sa druge strane, Tony Adams nije mogao računati na Utaku, Johnsona i Kaboula.

Obje ekipe su igrale otvoreno sa po dva napadača u vrhu, no utakmica i nije bilo posebno zanimljiva, jer su odbrane oba kluba bile na visokom niovu. Crouch je u prvom dijelu mogao Portsmouthu donijeti vodstvo, ali lopta je pogodila stativu gola Almunie.

Arsenal je bolje otvorio drugo poluvrijeme, a u 60. minuti nakon greške Jamesa Adebayor snažno šutira i pogađa mrežu gostiju, ali srećom po goste sa vanjske strane gola. Najbolji igrač gostiju bio je Papa Bouba Diop, koji je bio razigran na sve strane i svojom trkom zaustavljao je napade Arsenala. Danac Bendtner je iz jednog kornera glavom šutirao, ali neprecizno i rezultat je ostao 0:0.

U 75. minuti Samir Nasri izlazi sam pred golmana Jamesa, no ovaj mu ipak procjenjuje šut i još jedna dobra prilika Arsenala otišla je u nepovrat. David James je treći puta izašao sa svojih vrata, a ubačaj Nasrija najbolje je pratio William Gallas te glavom pogodio za pobjedu Arsenala. Gol je pao tek deset minuta prije kraja utakmice.

Fulham Chelseau "uzeo" bod

Znajući da je Liverpool deklasirao Newcastle na St. James parku, i da bježi već neugodnih četiri boda, londonski Chelsea pod hitno je morao savladati domaći Fulham.

No, Fulham šokira igrače Scolarija golom Dempseya već u 10. minuti utakmice. I onda Scolari pravi rane dvije izmjene u svom timu. Anelka je ušao umjesto Maloude, a Ricardo Carvalho je zamijenio Alexa. Prva se desila u 30. minuti, dok je druga zamjena bila u 37. minuti.

Tek početkom drugog poluvremena to se pokazalo kao pravo rješenje. Lampard je pogodio mrežu Fulhama i donio izjednačenje "modrima". Scolari je svoju posljednu izmjenu izvršio već u 70. minuti kada je Kalou ušao umjesto Joe Colea. I odmah u istom napadu kapiten Frank Lampard pogađa svoj drugi gol, za veliko slavlje gostiju iz Londona.

Ipak, Fulham zagorčava nastavak prvenstva gostima iz Londona, Dempey je ponovo pogodio, ovoga puta u zadnjoj minuti za konačan ishod utakmice.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Porazi Tottenhama i Boltona

Everton je na Goodison Parku uspio pobijediti preporođeni Sunderland. Arteta je nakon samo deset minuta igre donio radost domaćim navijačima, a isti igrač u 27. minuti pogađa za 2:0. Gosling u 83. minuti potapa Sunderland i ponavlja konačan rezultat. Sbragia je nakon potpisivanja 18-mjesečnog ugovora mirno sjedio na klupi Sunderlanda.

Pravo iznenađenje danas priredio je Wigan koji je kod Boltona slavio rezultatom 0:1. Zaki je u 44. minuti iz penala pogodio za vodstvo Wigana, što se kasnije pokazalo kao konačan rezultat. West Bromwich je na svom terenu uspio savladati Tottenham, koji je od 35. minute igrao sa igračem manje.

Assou-Ekotto je isključen nakon jednog oštrog starta na protivničkom igraču. Domaći to nisu znali iskoristiti sve do 84. minute kada Bednar pogađa za vodstvo od 1:0, a Beattie u zadnjim minutama postavlja tačku na "i".

West Ham je uspio preokrenuti vodstvo gostiju. Faye je nakon samo pet minuta igre Stokeu donio rano vodstvo. Carltone Cole je u 51. minuti izjednačio, a ekipa Gianfranco Zole slavila je golom Diega Tristana u 87. minuti. Gosti su od 53. minute igrali sa igračem manje jer je Fuller bio isključen.

Od 17:15 igra se utakmica Blackburn - Manchester City, a 20. kolo okončat će se sutrašnjom utakmicom na Old Trafford. Gost Manchesteru je ekipa Middlesbrougha.

 

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.