Pobjede Slobode i Borca, poraz Veleža

16. kolo Premijer lige

Pobjede Slobode i Borca, poraz Veleža

Edmir Škorić

Odigrano je pet susreta 1. kola proljetnog dijela PL BiH. Gostujuću pobjedu ostvario je Olimpik u Modriči (0:1), Borac je savladao Laktaše (1:0 ), a Travnik i Sloboda ubilježili su pobjede kontra Veleža i Sarajeva (2:1 i 3:1). Golova nije bilo Prijedoru.

Ako se dan poznaje po jutru, odnosno prvenstvo po prvom kolu, onda se, nažalost, nećemo ni ovog proljeća nagledati dobrih predstava u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Danas je tako prvih pet utakmica 16. kola (prvog u proljetnom dijelu sezone) označio sukob navijača Slobode i Sarajeva u Tuzli na stadionu Tušanj, nekoliko isključenja, napad na sudiju i uspavanka na terenima.

Navijački neredi obilježili dan u Tuzli

Najzanimljiviju utakmicu odigrali su Sloboda i Sarajevo na tuzlanskom Tušnju. Sjenu na četiri postignuta gola označio je sukob domaćih i gostujućih navijača u razdoblju od 60. do 70. minute. U tim trenucima igrači, zapravo, više nisu ni razmišljali o rezultatu. No, vratimo se dešavanjima na travnjaku, gdje su danas bili uspješniji izabranici Vlatka Glavaša.

Po teškom terenu domaći su do prednosti došli u 32. minuti, kada je pojačanje Slobode Damir Smajlović pogodio za 1:0. Mujić je prizemno ubacio s desne strane, lopta nekako došla do Smajlovića, koji je više sretno nego spretno loptu poslao iza leđa Alaima.

Igrači Sarajeva imali su potom priliku preko Rizvanovića, koji je opalio sa oko 25 metara, ali je golman Mujkić izbacio u korner. Ipak, izabranici Mehmeda Janjoša u 42. minuti uspijevaju doći do izjednačujućeg pogotka. Muminović se najbolje snašao u gužvi ispred golmana Mujkića. Samo minut ranije Smajlović je imao stopostotnu šansu da po drugi put savlada Alaima. Izašao je sam pred iskusnog golmana gostiju te se spetljao i upropastio dobru priliku.

Tuzlaci su, prije nego su počeli navijački neredi, došli u vodstvo u 52. minuti. Semir Slomić je iskoristio grešku Muhameda Alaima i bez puno problema postigao veoma važan pogodka za Tuzlake. Odmah na drugoj strani prijeti Alen Škoro, no njegov udarac je zaustavila greda.

Dobro raspoloženi Damir Smajlović riješio je sve u 90. minuti, kada je Mujić fantastično ubacio, Smajlović pobjegao gostujućoj odbrani i matirao Alaima.

Na Piroti u Travniku domaći su savladali Velež u također dobroj atmoferi, gdje su utakmici prisustovali i navijači iz Mostara. Već u ranoj četvrtoj minuti visoki Nusmir Fajić pogađa za 1:0. Feđa Dudić u 11. minuti pogađa stativu. Možda i ključni momenat desio se u 32. minuti, kada je glavni sudija ove utakmice isključio Adina Džafića.

No, uspjeli su Rođeni poravnati i sa deset igrača na terenu. Osmanagić je centrirao, golman Vezira Adis Nurković nesigurno intervenisao, a Velagić pogodio. Na samom početku drugog poluvremena Veziri dolaze do novog vodstva. Ribić je postavio konačnih 2:1.

Borac se spasio u finišu, sudija Dominiković napadnut u Modriči

Loša predstava Borca u Banja Luci protiv komšija iz Laktaša. U zimskom prelaznom roku domaći su oslabljeni odlaskom nekoliko igrača, među kojima je i Bilbija, dok su gosti u pojačanom sastavu stigli na Gradski stadion. Treba istaknuti da je Borac preko Stevanovića imao priliku u 20. minuti, ali nije bilo promjena. U 65. minuti Jandrić izvodi korner, a Trivunović na prvoj stativi ne uspijeva savladati golmana gostiju, dok je na drugoj strani Zečević prijetio Borcu.

U 94. minuti utakmice Borac uspijeva postići pogodak koji im je osigurao povratak na čeli Premijer lige. Jandrić je prizemnim udarcem sa oko desetak metara matirao golmana Laktaša

Prava uspavanka na stadionu u Modriči, gdje su desetkovani Uljari poraženi od sarajevskog Olimpika. Vukovi su već u početku utakmice zaprijetili preko Alimanovića, ali je Tripić uspio sačuvati svoju mrežu sve do posljednjih deset minuta, kada je Vidović pogodio sa nekih petnaest metara iz kosa s desne strane. Napomenimo da je jedan od domaćih navijača na kraju utakmice nasrnuo na glavnog sudiju Vladimira Dominikovića. Ništa novo u granicama Bosne i Hercegovine, rekli bismo.

Golova nije bilo u Prijedoru na utakmici Rudara i Leotara. Domaći su imali dobru priliku u prvom dijelu, kada Katran maša penal. Golman Prijedorčana Avdukić spašava domaće u nastavku, kada je Raščević izašao sam pred gol Rudara.

Od 17:30 minuta uz tekstualni LIVE prenos na Grbavici igraju Željezničar i Sarajevo, dok su preostale dvije utakmice na rasporedu sutra od 14:30.



Travnik - Velež 2:1 (Fajić 4, Ribić 46/ Velagić 34)
Stadion: Pirota
Gledalaca: 1200
Sudija: Tomislav Čuić (Tomislavgrad)

Sloboda - Sarajevo 3:1 (Smajlović 32, 90, Slomić 52/ Muminović 45)
Stadion: Tušanj
Gledalaca: 4000
Sudija: Ognjen Vujević (Kreševo)

Borac - Laktaši 1:0 (Jandrić 94)
Stadion: Gradski u Banja Luci
Gledalaca:
Sudija: Radoslav Vukasović (Trebinje)

Modriča - Olimpik 0:1
(Vidović 83)
Stadion: Dr. Milan Jelić
Gledalaca: 1000
Sudija: Vladimir Dominiković (Orašje)

Rudar - FK Leotar 0:0
Stadion:
Gledalaca:2000
Sudija: Dragan Skakić (Gradiška)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.