Pobjedom naplatiti dugove iz Siracuse

Pobjedom naplatiti dugove iz Siracuse

Adnan Beganović, foto: Dado Ruvić

Večeras u 20 sati rukometna reprezentacija naše države u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2010. godine u Austriji, dočekuje u Zenici reprezentaciju Italije. Pobjeda je imperativ i samo ona nam ostavlja minimalne izglede za plasman na EP.

Halid Demirović i njegovi izabranici večeras moraju dati sve od sebe kako bi upisali trijumf protiv reprezentacije koja nas je najvjerovatnije ostavila bez Evropskog prvenstva. Kvalifikacije smo otvorili porazom u Rusiji (25:37), što i nije neko iznenađenje. U drugom kolu upisali smo laganu pobjedu protiv Farskih Otoka (45:28)  i sa optimimzmom krenuli u Italiju. Dva boda u Siracusi već su bila upisana na naš konto ali...

Susret u kojem smo bili apsolutni favoriti otvorili smo na najgori mogući način. Već u 5. minuti Italija je imala prednost od tri gola (4:1). Igra "ljiljana" bila je za ne prepoznati. Mnogo tehničkih grešaka, odbrana nikad slabija i samo raspoloženi Grahovac na golu spasio nas je poraza. Na kraju susreta na iznenađenje cjelokupne sportske javnosti u našoj državi na semaforu je stajalo 25:25. Bod nam je uzela reprezentacija koja u svojim redovima nema niti jedno poznato igračko ime i već tada naše šanse za plasman na Evropsko prvenstvo svedene su na minimum. Zato večeras naši reprezentativci moraju pružiti dobru partiju te dokazati i sebi i svima nama da je remi u Sirakuzi bio samo plod nesretnih okolnosti. S reprezentacijom Italije do sada smo igrali šest puta i što je veliko iznenađenje, imamo negativan skor. Italijani su slavili u tri navrata, dva puta bili smo bolji, dok je jedna utakmica završena remijem. 

Gotovo svi reprezentativci Italije igraju u domaćem prvenstvu koje je dosta nekvalitetnije od našeg. Najveća opasnost izabranicima Halida Demirovića biće Tarafino, Radovčić i Tokić, ali uz sto postotni angažman novi bodovi neće izostati.

Kapiten našeg nacionalnog tima Enid Tahirović i njegovi sasigrači uvjereni su u pobjedu. Iako umorni od prethodne sezone naši reprezentativci obećali su dati sve od sebe u večerašnjem susretu. Očekuje se dobra posjeta u novootvorenoj zeničkoj Areni i fer i korektno navijanje. Sinoćnjim trijumfom Srbije nad Švicarskom izgledi za plasman BiH na Evropsko prvenstvo svedeni su na minimum i sada nam samo pobjeda Srbije u Rusiji i naši trijumfi u sve četiri utakmice otvaraju vrata Austrije. Teško, ali bez obzira na sve, večeras svi zajedno očekujemo trijumf i osvetu za remi u Siracusi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.