Počeo je rat za Alena Halilovića

Zašto se Hrvati ne bi trebali ljutiti?

Počeo je rat za Alena Halilovića

Samo mu je 16 godina, smatra se jednim od najvećih evropskh fudbalskih talenata, traži ga gotovo svaki veliki evropski klub, ali mu, realno, nije nimalo lako.

Mlada nada zagrebačkog Dinama, 16-godišnji tinejdžer Alen Halilović ovih je dana u centru pažnje sportske javnosti na ovim prostorima. Osim činjenice da je postao najmlađi fudbaler koji je ikad zaigrao u HNL-u, drugi najmlađi koji je igrao u Ligi prvaka, Halilović je pod svjetla surove medijske pozornice došao i zbog odabira reprezentacije za koju će igrati.

Mladi vezista, kojeg mnogi vide kao novog Luku Modrića ili čak Lionela Messija, rođen je u Zagrebu, te je do sada oblačio dres U-17 reprezentacije Hrvatske. Međutim, njegov otac Sead Halilović nekadašnji je reprezentativac Bosne i Hercegovine, pa zbog svog porijekla Alen ima pravo nastupa i za Zmajeve.

Selektor mlade U-21 reprezentacije Bosne i Hercegovine Vlado Jagodić uputio je poziv Haliloviću za predstojeću utakmicu Zmajića protiv Poljske. Selektor BiH je uvjeren, nakon što su on i koordinator omladinskih selekcija u Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine Denijal Pirić, obavili nekoliko razgovora sa porodicom Halilović.

S druge strane, i Hrvati su uvjereni da neće izgubiti svog fudbalskog dragulja.

"Možete definitivno napisati da će Halilović igrati za Hrvatsku! Pa, on se već i usmeno i pismeno izjasnio kad je dobio poziv za našu vrstu U-17", rekao je prije nekoliko dana predsjednik Stručne komisije HNS-a i direktor Dinamove škole, Romeo Jozak.

Sam je Halilović prije nekog vremena u razgovoru za SportSport.ba istakao kako će odluku o tome za koju će reprezentaciju igrati donijeti kada za to dođe vrijeme. Čini se kako je to vrijeme došlo mnogo prije se Alen nadao.

Hrvatska (i ne samo ona) dugo vremena uzima sportiste iz Bosne i Hercegovine. Međutim, sada je situacija ipak malo drugačija, barem kada je bh. fudbal i reprezentacija u pitanju. Potez Vlade Jagodića da pozove Halilovića u U-21 reprezentaciju dovoljno govori kako su u N/FSBiH spremni (konačno) da se bore za jednog igrača.

Hrvati nam svakako ne bi smjeli pretjerano zamjeriti ukoliko bi se Alen odlučio za BiH. Neka se sjete imena: Nikica Jelavić, Vedran Ćorluka, Dejan Lovren, Boris Živković...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.