Počinje Eurobasket za košarkašice

Ruskinje brane naslov

Počinje Eurobasket za košarkašice

M. Maksimović

Francuski gradovi Lille, Mouilleron-le-Captif, Orchies, Trélazé i Vannes domaćini su 34. Evropskog prvenstva u košarci. Rusija brani naslov prvaka osvojen prije dvije godine u Poljskoj, dok će domaća selekcija pokušati ponoviti rezultat iz 2009.godine kada je upravo u velikom finalu savladali Rusiju.

Od raspada Sovjetskog Saveza, Rusija je osvojila tri naslova, sva tri u posljednjih deset godina. Pored tri naslova, Ruskinje imaju i tri druga mjesta, odnosno dva treća. Francuskinje su tu sa omjerom 2-3-1.
Na ovom prvenstvu, Rusija je u grupi B sa Italijom, Švedskom i Španijom, dok su Francuskinje sa Velikom Britanijom, Srbijom i Latvijom.

U preostalim grupama imamo Tursku, Slovačku, Crnu Goru i Ukrajinu (A), odnosno Češka, Hrvatska, Litva i Bjelorusija (D). U drugi krug idu po tri selekcije iz svake grupe, križaju se grupe A i B odnosno C i D.


Reprezentacija BiH je posljednji put igrala na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 1999.godine kada je osvojeno deseto mjesto. Dvije godine ranije u Mađarskoj, naše košarkašice su bile 12.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.