Podmlađena Litvanija želi u četvrtfinale

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

Podmlađena Litvanija želi u četvrtfinale

Litvanija je zemlja u kojoj postoji spomenik košarci, pa samim tim ne treba ni napominjati kakav status ovaj sport ima u ovoj baltičkoj zemlji. Za Zelene je košarka nešto više od igre.

Litvanija je nepresušan izvor košarkaških talenata, svake godine na košarkaškoj sceni se pojave dva, tri nova, mlada igrača kojima se svijet počinje diviti. Posljednjih nekoliko godina njihovi talenti dobiju veoma brzo šansu da se nađu na velikoj sceni, jer  glavne litvanske zvijezde su uglavnom „umorne“ ili „povrijeđene“.

Jasikevičius, Šiškauskas, Jomantas, Ilgauskas, Macijauskas, Darijus i Ksistof Lavrinovič, Kaukenas, Šalenga. Ovo je sastav koji bi, vjerovatno, bez većih problema bio među četiri najboje reprezentacije na Mundobasketu, bio bi glavni konkurent Španiji na Eurobasketu, ali, vjerovali ili ne, niko od njih neće biti u sastavu reprezentacije na Mundobasketu u Turskoj.

Međutim, Litvanci ne kukaju. Selektor Kestutis Kemzura ima u planu uigrati jedan novi tim za Eurobasket, koji će se naredne godine održati kod njih na kojem Litvanija ide na zlatnu medalju. U sastavu koji će igrati u Turskoj nalazi se nekoliko iskusnijih igrača (Javtokas, Jankunas, Jasaitis, Kleiza), dok su ostali uglavnom igrači koji igraju svoje prvo veliko takmičenje.

Mantas Kalnietis iz Žalgirisa je jedini pravi play u reprezentaciji i njemu će biti data organizacija igre u ruke, na šuterskim pozicijama imaju njegovog klupskog suigrača Martynasa Pociusa, MVP-a SP-a za mlade prije pet godina Renaldasa Seibutisa iz Bilbaoa, Martynasa Geceviciusa iz Lietuvos Rytasa, koji ima samo 22 godine, te Tomasa Delininkaitisa iz PAOK-a, jedinog nešto iskusnijeg. Ima 28 godina i od njega se očekuje da uvede ove mlade u „posao“.

Nisko krilo je Simas Jasaitis, 28-godišnji član Galatasaraya, a pored njega na toj poziciji može igrati Jonas Maciulis iz AJ Milana, koji vrlo dobro pokriva i poziciju četvorke. Četvorka je rezervisana za najboljeg igrača reprezentacije, Linasa Kleizu, a pored njega tu su još Tadas Klimavicius i Paulius Jankunas. Robertas Javtokas je centar, a njegova rezerva je mladi Martynas Andriuskevičius iz Alicantea koji ima 24 godine, ali ne i dovoljno iskustva.

Ambicije Litvanije su plasman u četvrtfinale i što bolje prezentovanje mladih igrača. Nalaze se u grupi D sa Španijom, Francuskom, Kanadom, Novim Zelandom i Libanonom. U ovoj grupi su slabiji od Španaca, u rangu s Francuzima, te bolji od ostalih reprezentacija.

Sastav Litvanije za Mundobasket:
Martynas Pocius, Martynas Andriuskevičius, Jonas Maciulis, Martynas Gecevičius, Renaldas Seibutis, Tomas Delininkaitis, Mantas Kalnietis, Tadas Klimavicius, Linas Kleiza, Paulius Jankunas, Simas Jasaitis, Robertas Javtokas.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.