Crveni karton za igrače koji budu promovisali LGBT populaciju
Foto - EPA

Odluka Fudbalskog saveza Farskih Ostrva

Crveni karton za igrače koji budu promovisali LGBT populaciju

M. Šljivak

Promovisanje LGBT populacije na sportskim terenima postala je svakodnevnica u prethodnih nekoliko godina.

Za prava LGBT zajednice bore se mnogi sportisti širom svijeta, a u nekim od fudbalskih prvenstava podrška se iskazuje tako što kapiteni nose trake u bojama ove zajednice.

Posebna promocija dešava se na terenima engleske Premier lige. Tamo često možemo vidjeti kapitene sa trakama u bojama LGBT zajednice, a boje su često i na korner zastavicama.

Međutim, jedna zemlja odlučila je da zabrani promovisanje LGBT populacije na fudbalskim utakmicama, a to su Farska Ostrva.

Donijeta je odluka da će svaki fudbaler koji bude davao pažnju ovoj populaciji odmah biti kažnjen crvenim kartonom, a moguće je da će snositi i veće posljedice.

Ovo je prvi takav slučaj na evropskim terenima. Naravno, promocija LGBT-a je zabranjena u arapskim zemljama, gdje međutim vladaju neki drugi zakoni.

Oglasi

Vjerovatno će ova odluka izazvati zaista ogromne osude, ali na Farskim Ostrvima nemaju namjeru da odustanu od svoje odluke u ovom slučaju i svaki fudbaler koji odluči da to napravi u njihovom prvenstvu bit će sankcionisan.

Sezona na Farskim Ostrvima tek je počela. Igra se tokom kalendarske godine, a u prvenstvu ove male zemlje nastupa ukupno 10 klubova.

Šampion iz prošle sezone je ekipa HB-a, a nakon šest odigranih utakmica u novoj sezoni na tabeli vodi ekipa Klaksvika koja je prikupila 15 bodova iz šest utakmica.

Jedan od najboljih strijelaca ove lige je Uroš Stojanović. On nastupa za ekipu Fuglafjordur,  a tokom karijere je igrao u Prvoj ligi BiH za ekipe Zvijezde i Jedinstva.

Prošle sezone Stojanov je zabio 17 pogodaka, a dobro je krenuo i ove sezone i u šest nastupa ima četiri postignuta gola.

Top Komentari

Adnanos
LGBT je buducnost i spas covjecanstva!
1 22
Maestro
Bravo za ligu treba to i oštrije kažnjavati
18 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi