Podrška Premier lige za prekid sezone raste, ali 'minsko polje' bi uslijedilo poslije toga

Kakva je sudbina Premiershipa?

Podrška Premier lige za prekid sezone raste, ali 'minsko polje' bi uslijedilo poslije toga

Nikada niko nije ni pomislio da fudbal može stati. Zbog toga svi zakoni koji su godinama unazad donešeni na nivou nacionalnih saveza, padaju u vodu. Ovo je situacija koju niko nije mogao predvidjeti.

Ipak, i iz nje se treba nekako izvući. Engleski FA razmatra brojne opcije ovih dana nakon što je koronavirus prekinuo sva takmičenja na Otoku prije nešto više od dvije sedmice. Za sada zvanična informacija kaže da se ništa neće igrati najmanje do 30. aprila.

U petak je novi sastanak FA-a. Navijači se nadaju kako bi pomenuta odluka mogla ostati na snazi kako bi u rekordno brzom roku mogli nastaviti s praćenjem Liverpoolovog pohoda na titulu, mediji pišu kako će lige biti pomjerene za 30. maj, a u posljednjih nekoliko dana pojavio se i novi, drastični, prijedlog, koji sve više uzima maha. To je poništavanje sezone.

Sve je počelo od predsjednice West Hama

Ova ideja aktivna je bila i 12. marta kada je odlučeno da se prekine liga. Među klubovima najveći zagovarač iste je West Ham United na čelu s predsjednicom Karren Brady.

'Pa što ako se liga ne može završiti. Jedino pošteno i razumno je cijelu sezonu proglasiti ništavnom', napisala je Brady u to vrijeme u kolumni za The Sun.

Ali, postavlja se pitanje da li je ovakva ideja uopšte moguća? Šta bi to ustvari podrazumjevalo i značilo?

Pa, kao što i sama riječ kaže - poništeno. 'To se neće dogoditi', kazao je za Intependent jedan službenik koji je direktno uključen u ovu raspravu. To bi značilo da će sezona 2020/21, koja bi ionako krenula malo kasnije nego inače, bez obzira na sudbinu ove sezone, biti ustvari restart sezone 2019/20. Bilo bi to pomalo lakrdijaški obzirom da je u aktuelnoj sezoni već odigrano osam mjeseci fudbala. Svi rezultati i statistički podaci bili bi obrisani.

Klubovi bi bili na velikim gubicima

Najvažnija činjenica u cijeloj priči bila bi ta ta bi emiteri imali zakonsko i ugovorno pravo tražiti povrat novca. To je izvor vrlo realne zabrinutosti da bi klubovi iz Premier lige zajedno izgubili 1,2 milijarde funti. To također vodi u stvarne probleme, izvan značajnosti za fudbal. Izuzmite 1,2 milijarde iz industrije, posebno u vrijeme depresije, i to je mnogo izgubljenih radnih mjesta.

Zbog toga velika većina klubova je odlučna, neki izvori kažu i očajna, da se sezona završi. Toj grupi pripadaju i trenutno najbolje ekipe lige, čak i ako neke njihove pristalice nisu. To, samo po sebi, dotiče dublju složenost ovog problema.

Mnogi smatraju da će se veće rasprave, po pitanju poništenja sezone, voditi na dnu tabele, nego u samom vrhu. Četiri ekipe sa samog dna zagovaraju poništenje sezone jer bi to značilo njihov opstanak u ligi. Sama ta činjenica donijela bi im više novca nego što bi morali vratiti za TV prava ako se preostalih devet kola ne odigra. S druge strane, ekipe iz donjeg dijela tabele koje ne brinu za opstanak, ne razmišljaju tako i žele da se sezona odigra do kraja jer bi tako zadržale novac i od TV prava, a svakako bi naredne sezone igrale Premiership pa su i u tom pogledu sigurne.

Dakle, bez obzira na sve, postoji više ekipa koje žele da se sezona odigra do samog kraja. Ipak, treba reći da samo glasanje među čelnicima 20 klubova neće biti dovoljno kada je u pitanju konačna odluka. Propisi i sporazumi nalažu da se Premier liga ne može jednostrano poništiti bez sporazuma Fudbalskog saveza i 'English Football League'. A, razmišljanje EFL-a je nedvosmisleno: Odlučni su da sezonu završe bez obzira kada bi to moglo biti. Njihov stav se svodi kroz motivaciju mnogo veću od Premier lige. Usredotočeni su na opstanak tranši klubova. Postoji procjena da bi 45 klubova moglo biti ugašeno u slučaju poništenja lige.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Treba reći i to da problem zastoj u cijeloj priči predstavlja činjenica da mnogi smatraju kako ovo nije momenat da se raspravlja o nastavku ili poništenju liga. 'Vrijeme za raspravu je za oko mjesec dana. Fudbal treba sačekati', kažu oni koji kao prioritet, što je i razumljivo, stavljaju ljudske živote.

Naravno, ni čekanje neće moći ići u nedogled. Ako mnogi zagovaraju stav da se sezona ne poništi, postavlja se pitanje šta će biti ako se ona nastavi za recimo šest mjeseci. Može li se to onda zaista smatrati istom sezonom? Da li će klubovi biti isti? Zato se opcija poništenja čini još uvijek živom, čak i ako nije realna u ovom momentu. Klubovi će održati još jedan sastanak ove sedmice i pokušat će pomenutu ideju suzbiti jednom zauvijek.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Err
Bruka i sramota bi bila poništiti sezonu zbog ekipa poput Leedsa i Wba! Da li su onda ti ljudi uzalud bacili godinu dana svog života i toliki prosuti znoj?? Zbog nekih luzera polut West Hama da li treba obezvrijediti te ljude?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi