Pogađao u sarajevskom derbiju, danas vozi kola Hitne pomoći: "Najteže je bilo protiv Džele..."

Sjećate li se Muhidina Zukića?

Pogađao u sarajevskom derbiju, danas vozi kola Hitne pomoći: "Najteže je bilo protiv Džele..." · Intervju

Željezničar i Sarajevo u subotu na Grbavici igraju utakmicu 25. kola BH Telecom Premijer lige BiH. Bit će to ujedno i veliki derbi, utakmica koja se tretira kao najvažniji fudbalski događaj u BiH, a i jednima i drugima bodovi su neophodni u ostvarenju zacrtanih ciljeva. Trijumf nad komšijama osim bodova također donosi potvrdu snage i, barem privremeno, titulu 'vladara' glavnog grada.

Šta zapravo predstavljaju ovakvi dueli najbolje zna Muhidin Zukić. Radi se o jednom od najistaknutijih igrača Sarajeva u poslijeratnom periodu koji je za bordo tim odigrao skoro 300 zvaničnih utakmica. Bio je sjajan defanzivac, s maštom i idejom, karijeru možda i nije imao tako veliku, ali jeste sasvim dovoljno iskustva da bude noćna mora za Željine fudbalere.

I danas se Zukić s nostalgijom prisjeća sezone 2001/2002. kada je s kapitenskom trakom postigao gol Željezničaru, koji će, ispostavit će se, Sarajevu donijeti i trofej namijenjen pobjedniku Kupa BiH.

"U karijeri sam odigrao mnoštvo utakmica, većinu njih pamtim i danas, ali kada bih morao izdvojiti jednu to bi sigurno bila ona protiv Željezničara u Kupu kada sam postigao gol. Tada smo slavili 2:1. Može pričati ko šta hoće, može to i biti floskula, no te utakmice sa Željezničarom su uistinu posebne. U moje vrijeme se o derbiju govorilo 15 dana prije, osjetila se i euforija na svakom koraku. Svi mi koji smo se bavili fudbalom, koji smo voljeli to, živjeli smo za takve utakmice. Dovoljno je uzeti u ozbir da je na utakmicu dolazilo preko 30 hiljada gledalaca, dok danas, znate i sami, stanje nije ni blizu", prisjeća se Muhidin Zukić na početku razgovora za SportSport.ba.

Bilo je, naravno, fudbalera koji su mu zadavali glavobolje. Jednog je posebno izdvojio.

"Fudbal se dosta razlikovao u odnosu na danas, kvalitetniji je, bilo je puno više invidualaca. I Željezničar je imao sjajne igrače, posebno tu mislim na Dželaludina Muharemovića, koji je možda bio i najbolji u onom poslijeratnom periodu. Bilo ga je teško čuvati, a kad šta hoće, uvijek bi ga krenulo protiv nas."

Prema njegovom mišljenju Sarajevo je danas kvalitetnije od Željezničara, ali...

"Često kažem da, bez obzira na snagu i stanje na tabeli, igra li se za bodove ili trofeje, derbi je uvijek derbi. Svi ishodi su mogući, a prognoze nezahvalne. Kao navijač Sarajeva nije upitno šta priželjkujem, mislim da je Sarajevo kvalitetnije, ali, kao što sam rekao, teško je predvidjeti nešto. Sve ovisi kako će se utakmica razvijati...I jednima i drugima su bodovi potrebni."

Image result for muhidin zukić besiktas

Nije na tome stao Zukić.

"Sarajevo je ovaj duel moglo dočekati rasterećeno, bili su u velikoj bodovnoj prednosti nad Zrinjskim, ali, eto, uvezali su dva kiksa i sada je već opasno. Ako izgubiš, a Zrinjski u sljedećem kolu pobijedi Krupu, onda se prednost istopila na svega tri boda i strepi do kraja... Nadam se da će se na kraju sve završiti dobro i da će Sarajevo slaviti i zadržati lidersku poziciju do kraja."

Najveći dio karijere Zukić je proveo upravo u Sarajevu, danas je zadovoljan onim što je napravio.

"Šta bi bilo kad bi bilo... Kad podvučem crtu, zadovoljan sam, upoznao sam kroz tu karijeru mnogo dobrih ljudi, doživio lijepe trenutke... Možda i jeste moglo bolje, ali moglo je i gore, tako treba gledati na tu priču. Sudbina... Ostaje jedino žal što nisam ostvario neki inostrani angažman."

Po završetku karijere je radio u omladinskim selekcijama FK Sarajevo, danas je na - KCUS-u.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Živim i dalje u Sarajevu, zaposlio sam se na KCUS-u, vozim sanitetsko vozilo. Okej je, zadovoljan sam sam, fudbal mi plaho i ne nedostaje. Šta je lakše? Haha... Lakše mi je voziti kombi ovaj nego igrati fudbal", našalio se na kraju Zukić koji je za vrijeme ere Faruka Hadžibegića upisao i jedan nastup za seniorsku reprezentaciju naše zemlje u prijateljskoj utakmici protiv Lihtenštajna.

Tokom desetogodišnjeg boravka na Koševu je Zukić osvojio i dvije šampionske titule i isto toliko trofeja u Kupu. Od aktivnog igranja fudbala se oprostio u ljeto 2008. godine.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

jogabonito
Odlicni komentari,slazem se u potpunosti.Momci kao Zukic su cini mi se igrali srcem,tu su sigurno jos Sedin Torlak,Mirza Varesanovic,Albin Pelak,Faruk Ihtijarevic,Alen Skoro,pa Mulalic,Alihodzic,Mesanovic itd mislim da su svi bolji od sadasnjih reprezentativaca.Momci koji idu glavom gdje niko kopackom ne ide,ta pizitivna drskost nedostaje fudbalu.Bilo bi dobro da se danasnji igraci ugledaju na ove starije,igrali bi 50% bolje
1 0
Incognito
Koga Zuka stigne... :)
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi