Da je statistika kao bikini pokazuje duel Sarajeva i Zrinjskog

Šta govore statistički podaci

Da je statistika kao bikini pokazuje duel Sarajeva i Zrinjskog

A. Beganović

Derbi susret 24. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u Sarajevu su u subotu odigrali Sarajevo i Zrinjski.

Aktuelni bosanskohercegovački prvak slavio je s minimalnih 1:0 i ostao je u borbi za titulu, a gledajući statističke podatke može se reći da su izabranici Husrefa Musemića imali mnogo više od igre, no ipak su teren našeg najvećeg stadiona napustili pognutih glava.

Bordo ekipa imala je veći posjed lopte od svog protivnika (56%-44%), izveli su izabranici Husrefa Musemića osam kornera, a Plemići samo jedan. Domaći su imali 16 udaraca prema golu Zrinjskog od čega su četiri išla u okvir, dok su Plemići uputili četiri udarca od čega su tri išla u okvir gola.

Gosti su napravili 22 prekršaja, domaći osam manje, a obje ekipe su se po dva puta našle u nedozvoljenim pozicijama. U toku 90 minuta domaći su imali 537 dodavanja od čega 426 uspješnih, a gosti 377 od čega 212 uspješnih. Uspješniji su domaći bili i u duel igri, odnosno od 187 duela "pobijedili" su u 104, a Plemići u 83.

Od 64 zračna duela fudbaleri Bordo tima su bili uspješniji u 40, a od 123 duela na zemlji bili su uspješniji u 64. Izabranici Husrefa Musemića su imali 30 driblinga od čega je 18 bilo uspješnih, dok su izabranici Blaža Sliškovića imali 24 driblinga od čega 12 uspješnih. Domaći su imali 64 izgubljene lopte, a 52 osvojene, dok su gosti imali 63 izgubljene i 58 osvojenih lopti.

Bordo tim najaktivniji po lijevoj strani

Aktuelni lider je u napadačkoj zoni bio najaktivniji po lijevoj strani po kojoj su ordinirali Bekić i Halilović. Imalo je Sarajevo više napada po lijevoj strani nego po sredini i desnoj strani zajedno. Čak 53 napada po lijevoj strani su imali izabranici Husrefa Musemića nakon kojih su uputili četiri udarca prema golu, dok su po sredini imali 14 napada koji su rezultirali sa 3 udarca po golu, a po desnoj strani su napadali 27 puta nakon čega su uputili dva udarca prema gostujućem golu.

I gosti su najaktivniji bili po lijevoj strani, no ta razlika u odnosu na njihovu aktivnost po sredini i desnoj strani je mnogo manja nego kod Sarajeva. Imali su 29 napada po lijevoj, 25 po desnoj strani i 19 po sredini. Domaći su imali više i pozicionih napada, 79 u odnosu na 52 Zrinjskog koji je imao 21 kontranapad u odnosu na 15 Sarajeva.

Dakle, u gotovo svim bitnim statističkim parametrima domaći su bili uspješniji, no na kraju su pobjedu slavili gosti. Najbolji igrač susreta po InStat indexu bio je golman gostiju Ivan Brkić sa indexom 273, dok je kod Sarajeva najbolji bio stoper Sarajeva Darko Lazić sa indexom 265.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Fudbaleri Sarajeva, Hebibović i Stanojević, imali su najviše udaraca prema golu, prvi četiri, a drugi tri, dok su najsigurniji prilikom predaje lopte bili stoperi Zrinjskog, Jakovljević i Gojković. Prvi je imao 42 dodavanja od čega je 40 bilo uspješnih (95%), a drugi je imao 47 dodavanja od čega 44 uspješna (94%). Mujakić (78%) i Stanojević (72%) bili su najuspješniji duel igrači kod Sarajeva, dok je Gojković sa dobijenih 11 od 13 duela bio najuspješniji kod Plemića.

Napadač Sarajeva Mersudin Ahmetović bio je najlošiji igrač po InStat indexu (167). Iskusni napadač bio je bezopasan po gol Zrinjskog, nije se našao niti u jednoj prilici, ostao je i bez ključnog pas kao i bez udarca prema golu. Izgubio je pet, a osvojio jednu loptu. Od 16 duela iz samo šest je izašao kao pobjednik, a zanimljivo je da je od sedam zračnih duela iz dva izašao kao pobjednik.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Metropoljac
Ovo je sasvim dovoljno podataka da se utakmica registruje 3:0 za Sarajeva
2 0
Ende
Joj što pravite dramu oko ove utakmice, Sarajevo praktički ima 7 bodova prednosti i isti raspored kao Zrinski, a defakto su bolja ekipa od Zrinskog. Zao mi je sto je to tako, ali ne vidim caroliju da Sarajevo ne zavrsi kao prvak, opet kazem nazalost !!!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi