Pokrenuta inicijativa za formiranje YAAFC-a

Sarajevo i Budućnost pokretači

Pokrenuta inicijativa za formiranje YAAFC-a

Predstavnici FK Sarajevo i FK Budućnost (Podgorica) nakon nekoliko neformalnih razgovora u okviru sastanaka i Generalnih Skupština Evropske Asocijacije Klubova (ECA), a sve vezano za tematiku formiranja jednog zajedničkog takmičenja u regionu, odlučili su da pokrenu proces u formiranja jednog omladinskog takmičenja na prostorima bivše Jugoslavije - Youth Alpe Adria Football Competition.

Prije nego se učini bilo kakav naredni korak u kompletnom profesu potrebna je saglasnost svi ostalih klubova. 

Do sada su pozivi otišli na adrese NK Maribor, NK Olimpija Ljubljana, NK Domžale (Slovenija), GNK Dinamo Zagreb, HNK Hajduk Split (Hrvatska), FK Sarajevo, NK Široki Brijeg (BiH), FK Crvena Zvezda, FK Partizan (Srbija), FK Budućnost Podgorica (Crna Gora), i FK Vardar, FK Rabotnički (Makedonija).

Interesatno je da među klubovima koji su dobili poziv nema FK Željezničar, aktuelnog šampiona BiH, koji je bio prvi klub sa članstvom u ECA-i kada se radi o prostoru BiH.

Kompletan proces formiranja jednog regionalnog takmičenja za omladinske kategorije u region sastojati će se iz četiri faze, a nakon što klubovi daju svoju saglasnost, prešlo bi se na formiranje radne grupe i priprema prijedloga formata takmičenja. 

Potom, bi prezentacija konačnog prijedloga bio poslan nacionalnim savezima, ECA-i i UEFA-i, a čije odobrenje bi čekala posljednja faza realizacije.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.