Politika i fudbal: Umbro se morao izviniti zbog novog dresa šampiona Sj. Irske

Boje su ipak bile želja samog kluba...

Politika i fudbal: Umbro se morao izviniti zbog novog dresa šampiona Sj. Irske

U Sjevernoj Irskoj još uvijek nisu zarasle rane nastale tokom tri decenije sukoba između katolika i protestanata, irskih nacionalista i britanskih lojalista.

Zid i murali koji dijele Belfast nisu jedini podsjetnik na podijeljeno društvo. Tenzije nisu izražene kao nekada, ali se još uvijek mogu osjetiti u zraku, a političke podjele, kao po pravilu, nalaze svoj put do sporta - u ovom slučaju fudbala.

Tako se proizvođač sportske opreme "Umbro" našao u centru kontroveze, a epilog je taj da je kompanija prisiljena prestati reklamirati vlastiti proizvod.

Naime, javnost u Sj. Irskoj je povukla paralelu između novog dresa Linfielda FC-a kojeg je proizveo Umbro i boja UVF-a (Ulster Volunteer Force), paravojne grupe lojalista.

UVF je još prije gašenja stavljen na spisak terorističkih organizacija od strane Ujedinjenog Kraljevstva, Republike Irske i SAD-a. Grupa je to koja je na svom vrhuncu brojala 1500 članova i bila odgovorna za 500 smrtnih slučajeva tokom sukoba u Sj. Irskoj, a većina od pomenute cifre su bili civili, irski katolici.

Paralelu između dresa Linfielda i ratničkih boja UVF-a nije bilo teško povući i zbog činjenice da se ovaj klub iz Belfasta smatra "protestantskim".

[twitter]https://twitter.com/konor_ceenan/status/1272513084003880960[/twitter]

Sam klub je odbacio navode o bilo kakvoj vezi i namjeri da inspiracija za novi dres bude UVF, insistirajući da je svaka "sličnost sa bilo kojim dizajnom korištenim od strane bilo koje druge organizacije, grupe poptuno slučajna i nenamjerna".

Umbro je ubrzo objavio sopstveno saopštenje. Engleska kompanija se izvinila zbog svoje ulog u čitavoj situaciji, ali istakla da je tokom procesa prizvodnje spornog dresa glavnu ulogu igrao Linfield FC.

"U našoj kompaniji vjerujemo u demokratsku snagu fudbala, snagu da ujedinjuje. Zbog toga se pritivimo svim formama diskriminacije, diskrimitornog ponašanja i nasilja... Dizajn svakog dresa je proizvod saradnje, a ovaj dres je napravljen čisto po instrukcijama iz kluba. Izvinjavamo se ukoliko smo nenamjerno nekog uvrijedili... Dalje, ovaj proizvod neće biti promovisan ni na jednom Umbrovom kanalu", poručio je engleski proizvođač sportske opreme.

Da je protiv svakog oblika nasilja, diskriminacije i predrasuda, poručio je i sam Linfield, najuspješniji klub Sj. Irske sa 53 titule prvaka države i 43 trofeja kupa. Linfield je i aktuelni prvak svoje države.

Top Komentari

EdwinPol
Kod nas paravojska izvrsi genocid pa njeno obiljezje klubovi iz Banja Luke i okolice nose na dresovima, bez ikakvog umotavanja.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi