Položeno cvijeće na Kinđetov grob

Položeno cvijeće na Kinđetov grob

U znak sjećanja na najboljeg bosanskohercegovačkog sportistu svih vremena Mirzu Delibašića, delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo danas je položila cvijeće na njegov grob u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare.

Na ovaj način obilježena je deveta godišnjica smrti velikana bosanskohercegovačkog sporta.

Mirza Delibašić Kinđe rođen je 9. januara 1954. godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968. kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj "Slobodi" da bi 1972. prešao u "Bosnu". Za "studente" je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope 1979., a s reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva je puta bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. i olimpijski pobjednik 1980. godine.

Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. je proglašen sportistom svih vremena u našoj zemlji. Vjeran Sarajevu ostao je i u toku opsade, zahvaljujući  pozivu rukovodstva "Reala" da opkoljenu bosanskohercegovačku prijestolnicu zamijeni madridskim rajem, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti