Ponos Baskije

Predstavljamo Atheltic Bilbao

Ponos Baskije

Barem na kratko, najslavniji baskijski klub Athletic Bilbao, u vrhu je pažnje svjetske javnosti.  

Baskijci su u dvije utakmice potpuno i u svim segmentima igre nadigrali slavni Manchester United u okviru šesnaestine finala Evropske lige.

 

Međutim, da ne bi bilo zabune, slavna istorija kluba iz Bilbaa ne počinje sa pobjedama protiv Manchester Uniteda. Ne, Athletic je odavno veliki klub, svijetle i bogate tradicije.

 

Podatak da je Athletic jedini klub u Španiji, sem naravno Barcelone i Real Madrida, koji nikada, ali baš nikada nije ispao iz španske Primere govori dovoljno za sebe.

 

Od osnivanja Primere 1928. godine, samo tri kluba nikada nisu napustila elitni rang takmičenja, a biti u istoj rečenici sa Realom i Barcelonom nije mala stvar.

 

Međutim, za razliku od Barcelone, Manchester Uniteda i Reala, koji na pojačanja i plate mogu potrošiti na stotine miliona eura, Athletic sve svoje uspjehe gradi uglavnom na sopstvenom pogonu.

 

Athletic je prepoznatljiv u evropskim okvirima kao klub za koji mogu imati samo Baski, dakle nema stranaca. Ovakva politika nailazila je na osude i pohvale, a čelnici kluba sa San Mamesa posljednjih godina ublažili su kriterije prema kojim igrači mogu potpisati za ovaj klub.

Potražite više informacija na temu La Liga:

 

Na vječnoj tabeli Primere, prvi je Real Madrid sa 31 naslovom prvaka Španije, druga je Barcelona sa 21, treći madridski Atletico sa 9, a na četvrtom mjestu je Athletic, koji je osam puta bio prvak ove zemlje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.