Ponos i srce Kopa, iako je kao dječak navijao za Everton

Nakon 17 godina povlači se Jamie Carragher

Ponos i srce Kopa, iako je kao dječak navijao za Everton

James Lee Duncan Carragher, ili samo Jamie Carragher karijeru je počeo 1996. godine u dresu Liverpoola. Nakon 17 godina, legendarna crvena 23-ojka će odšetati u penziju.

Teško je i zamisliti kako će 19. maja izgledati Anfield, kada će na zeleni tepih jednog od najpoznatijih i najlegendarnijih stadiona na svijetu posljednji put istrčati legenda Redsa, koja je u djetinjstvu navijala za Everton.

 

 

Carragher je prije nekoliko dana šokirao sve navijče Liverpoola svojom izjavom. "Ovo saopštenje čitam sada, jer ne želim da na pitanja o mojoj budućnosti odgovaraju klub i menadžer, jer sam ja već odlučio. Bit ću potpuno posvećen do kraja sezone i dati sve od sebe za Liverpool, kao što sam i davao od svoje devete godine," rekao je Jamie Carragher.

 

 

Nema sumnje da će Englez održati svoju riječ. Carra je poznat kao jedan od najpredanijih profesionalaca na svijetu. Fudbal i njegovo shvatanje ovaj defanzivac je podigao na novi nivo. Zanimljiv je podatak da je Jamie pred svaki važniji susret njegovog Liverpoola gledao snimke protivnika, proučavao napadače, kako bi ih što bolje upoznao i osujetijo njihove namjere na terenu. 

 

 

Pokušavali su Carraghera nagovoriti da ostane još jednu sezonu, ali molbe suigrača, legendi, Rodgersa nisu urodile plodom. Šampion je želio otići kao legenda, nije želio posljednje dane karijere provesti grijući klupu. Nije Carra na to navikao, a i kako bi? Drugi je na vječnoj listi Redsa po broju nastupa u crvenom dresu. 

 

Da, u istom onom klubu iz Merseysidea koji je 18 puta bio prvak Engleske, sedam puta osvajač FA kupa, osam puta osvajač Liga kupa, pet puta prvak Evrope, tri puta osvajač Kupa UEFA, tri puta osvajač UEFA Super kupa. Povlačenje je najavio u trenutku kada je na svom kontu imao 723 nastupa u dresu Liverpoola. Bolji od njega samo je Ian Callaghan.

 

 

Kakav je defanzivac Jamie Carragher najbolje govori izjava Phila Thompsona: "On je mogao igrati u bilo kojem timu Liverpoola, u bilo kojem vremenskom razdoblju." Mogao je Carra kao što smo već rekli ostati u Liverpoolu i dalje, ali nije želio. Nije želio da sjedi na klupi, njegov pobjednički duh to nije mogao podnijeti. 

 

Debi jednog od heroja Istanbula desio se osmog januara 1997., kada je kao golobradi dječak zamijenio Rob Jonesa. Na prvi nastup u dresu Redsa kao starter morao je čekati još godinu dana. Priliku je dobio protiv Aston Ville, a vjerovali ili ne, defanzivac je na tom susretu postigao i pogodak. 

 

 

Nije se dugo čekao ni nastup u dresu Engleske. Još jedna legenda Liverpoola, Kevin Keegan pozvao ga je za susret sa Mađarskom. Godina 2001. ostat će u srcima svih Scousersa. Liverpool je pod palicom Gerard Houlliera osvojio sve što se može osvojiti, a Carra je na putu Liverpoola do trofeja bio ključni igrač Redsa. Te sezone Jamie je odigrao 58 utkamica u dresu Liverpoola. 

 

 

Naredna godina je bila bez ikakve sumnje jedna od najtežih za Carraghera. Povreda ga je kao i njegovog suigrača Stevena Gerrarda udaljila sa Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji i Japanu. 

 

Godinama je Carragher bio jedan od najpodcjenjenijih igrača na Otoku, no sve će se promijeniti dolasko Rafe Beniteza na kormilo Liverpoola. Carragher će postati ikona Redsa, a iz legendarnog Kopa će se čuti pjesma, "Tim Carraghera". 

 

U sezoni 2004/2005. Liverpool će uraditi ono što niko nije očekivao. Heroji Anfielda će biti rođeni, a Liga prvaka će vjerovatno dobiti najveće od svih finala u historiji ovog takmičenja. 

 

Liverpool je te sezone stigao u Istanbul kako bi se borio za svoj peti trofej Lige prvaka. Nije dobro počelo za Redse, Milan je poveo na samom početku, a mrežu Engleza zatresao je Paolo Maldini. Do odlaska na odmor Hernan Crespo je još dva puta matirao Dudeka, a u Milanu su misli da su obavili posao. 

 

 

Neki kažu da se na poluvremenu u svlačionici Carla Ancelottija već slavilo, a šta se desilo u tih desetak minuta iza zatvorenih vrata tima Rafe Beniteza nikada nećemo saznati. Liverpool se na teren vratio odlučan da ne izgubi veliko finale. Zaboravljeno je i premlaćivanje Rissea štapom za bilijar od strane nepopravljivog Velšanina Craiga Bellamyja, na terenu su svi bili jedno. 

 

Mrežu Dide načeo je Steven Gerrard u 56. minuti, a onda je za samo šest minuta Liverpool još dva puta zatreso mrežu Milaneza, strijelci su bili Šmicer i Xabi Alonso. Nakon toga u jednog od junaka finala izrast će Jerzy Dudek. Prvo će Poljak odbraniti neodbranjivo prekaljenom strijelcu kakav je Andriy Shevchenko, a onda će se historija ponoviti.

 

 

Kada su počeli penali sve je bilo skoro isto. Na jednoj strani Englezi, na drugoj Talijani. Romu je zamijenio Milan, a Brucea Grobbelaara, Jerzy Dudek. Dudekov ples na gol liniji bio je nepremostiva prepreka za ranjene igrače Milana. Kada je Poljak odbranio udarac Shevchenka, slavlje je moglo početi. 

 

I dok su svi slavili jedan se čovjek srušio od napora, umora, grčeve i bolove u noagama Jamie Carragher nije mogao izdržati. Bespoštedna bitka je gotova, a on i njegov Liverpool su na krovu Evrope. Nekoliko mjeseci kasnije Carra će u odsustvu Gerrarda podići trofej namjenjen osvajaču Super kupa. 

 

 

Sa Liverpoolom Carra nikada nije bio prvak Engleske, to je valjda prokletstvo ove generacije, ali i pored toga Redsi su skupili mnogo trofeja za njegovog vijeka. Jamie je dva puta bio osvajač FA kupa, tri puta Liga kupa, pomenutu Ligu prvaka osvojio je 2005., a UEFA kup 2001. godine. Pobjednik Super kupa bio je 2001. i 2005. godine, a za najboljeg igrača Liverpoola izabran je 2005. i 2007. godine.  

 

U godinama koje su pred nama, ali i iza nas moderni fudbal uzima sve više maha. Nema više strasti i ljubavi u srcima igrača, takvi su sve rijeđi... Maldini i Baresi su otišli, Giggsov i Scholesov fudbalski vijek se bliži samom kraju, Real je pustio Raula, a Juventus Del Piera... Za par mjeseci zeleni tereni će postati siromašniji za još jednog velikana, za par mjeseci povlači se crvena 23-ojka! 

Potražite više informacija na temu Premier league:

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.