Prvi natrkiveni stadion nestao s treptajem oka: Ljepotan uništen sa 272 kilograma eksploziva

I to iz drugog pokušaja

Prvi natrkiveni stadion nestao s treptajem oka: Ljepotan uništen sa 272 kilograma eksploziva

A. Čaušević

Jedan od prvih natkrivenih stadiona završio je u historiji. 

Kada je otvoren 1975. godine Pontiac Silverdome u američkom gradu Ponitacu bio je prvi stadion na svijetu koji je bio pokriven sa pleksiglasom. Ta arhitektonska tehnika je prvi put upotrebljenja upravo na ovom stadionu.

Od 1975. do 2001. godine bio je dom Detroit Lionsa iz NFL, a s kapacitetom od 82.000 sjedećih mjesta dugo vremena je bio najveći stadion na kojem se igrao američki fudbal.

Na ovom stadionu je desetak godina košarkaške utakmice Detroit Pistonsi kao i mnogi drugi kolektivi iz Pontiaca iz okoline.

No description available.

Služio je za odžavanje mnogih konecarata kao i brojnih sportskih događaja uključujući NBA All-Star utakmicu iz 1979., Super Bowl te utakmice Svjetskog prvenstva 1994. godine.

Oglasi

U sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo na ovom stadinu su igrali Njemačka i Engleska kada su se Englezi požalili na uslove pošto su zbog krova vlažnost i vrućina bili ekstremni.

Bio je domaćin ukupno četiri utakmice Mundijala, a ostat će upamćen i po tome da je prvi natkriveni stadion na kojem je odigran jedan meč SP-a. Radi se o duelu SAD-a i Švicarske okončanim rezultatom 1:1.

No description available.

Nakon što je 2002. godine u Detroitu otvoren Ford Field stadionu Silverdome je totalno pao u sjenu i gradske vlasti Pontiaca nisu pronašle način da ga koriste. Osam godina je stajao prazan.

Na aukciji održanoj 2009. godine stadion je prodat za 500.000 miliona dolara, a nakon još miliona investiranja postao je sigurna i čista građevina.

Oglasi

No description available.

Ipak, renesansa nije dugo trajala jer je 2013. godine ogromna količina snijega napravila velike štete na krovu. Nije pronađena niti jedna kompanija kako bi uspjela popraviti kvarove, dok i gradske vlasti nisu uspjele da osiguraju novac da plaćaju policiju i ostale službe za održavanje pa je zatvoren.

Nakon toga je parking na stadionu počeo služiti za parkiranje desetina hiljada garažiranih Volkswagenovih vozila.

Vlasnik Silverdoma je 2017. godine odlučio da sruši stadion. Gornji prsten koji je podržavao krov srušen je u decembru 2017. godine i to iz drugog pokušaja.

Posljednja tri sektora su srušena u martu 2018. godine. Za rušenje je upotrebljeno 272 kilograma eksploziva, a snažna eksplozija je na mjestu gdje nekad stajao stadion ostavila rupu duboku 15 metar.

U septembru 2019. godine grad Ponitac je zemljište na kojem se nekada nalazi natkriveni ljepotan prodao Amazonu. Ova kompanija je dvije godine kasnije u projektu vrijednom 250 miliona eura otvorila svoj centar za dostavu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi