Poraz Dynama nakon godinu dana
Donovan donosi bod Galaxyu

MLS League

Poraz Dynama nakon godinu dana

Konačno, nakon dugo vremena sve utakmice MLS-a su odigrane za jedan dan. Nakon mnogih prijateljskih utakmica protiv europskih klubova i turneja širom svijeta, Amerikanci su se posvetili svom prvenstvu. Iako je i ovo kolo prošlo bez igrača koji igraju Gold Cup, gledatelji su mogli uživati u majstorijama, a palo je i nekoliko rekorda.

Lider Zapada Dynamo Houston je pao na svom terenu nakon punih godinu dana. Bodove je odnio New England Revolution. Gol odluke postigao je Kheli Dube u 76. minuti meča, a ovim porazom Houston je i dalje u vodstvu Zapada, dok je Revolution došao u vrlo dobru poziciju da se bori za doigravanje.

Columbus Crew je upisao novu pobjedu. Ovaj put u Columbusu je stradao Toronto rezultatom 3:2. Ovo je Columbusu bila devetnaesta domaća utakmica bez poraza u nizu. Eddie Gaven je doveo Crew u vodstvo u 32. minuti utakmice, a samo tri minute kasnije Dwayne Des Rosario je poravnao.

Čim je počelo drugo poluvrijeme Ali Gerba donosi potpuni preokret za Toronto. Ipak, u posljednjih 15 minuta Crew je odigrao sjajno, te golovima Stevena Lenharta u 76 i Jasona Garaya u 90. minuti došao do pobjede kojom je nakon kiksa Chicaga zasjeo na čelo Istoka.

U Kansasu su domaći Wizardsi ugostili Galaxy koji je prvi put nakon septembra prošle godine imao Beckhama od prve minute u sastavu. Na kraju su bodovi podijeljeni. Wizardsi su u vodstvo došli u 26. minuti nevjerovatnim golom bivšeg igrača Valencie i Lazia Argentinca Claudia Lopeza sa polovice igrališta. Sedam minuta kasnije Galaxy je poravnao preko Lendona Donovana, a asistent je bio Beckham.

Colorado nije imao težak zadatak protiv najlošijeg tima lige, New York Red Bulla. Konačnih 4:0 ostvareno je s pola snage. Već u 5. minuti su Rapidsi došli u vodstvo golom Jacoba Petersona, a onda su u drugom poluvremenu domaćini golovima Noonana u 46, LaBrocce u 61, i Ballouchia u 67. minuti dovršili posao.

San Jose i DC United su podijelili bodove igrajući neriješeno 2:2. Ovim bodom DC je pao na treće mjesto Istoka sa dva boda zaostatka za Columbusom. DC United je imao vodstvo od dva gola, ali nisu uspjeli zabilježiti pobjedu. Christian Gomez je već u 3. minuti iz penala doveo United u prednost, da bi osamnaest minuta kasnije drugim golom Gomez donio veliku prednost gostima. Ipak, San Jose se golom Ryana Johnsona u 36. minuti vraća u igru, a Carnell Glen golom iz penala u 62. minuti donosi bod San Joseu.

U utakmici sa najviše golova u ovom kolu Real je u Salt Lakeu bio bolji od Dallasa rezultatom 4:2. Gosti su odlično otvorili utakmicu, pa su nakon 21. minute imali vodstvo od 2:0. Prvo je Jeff Cunningham svojim 108 golom u karijeri donio rednost gostima, da bi onda Belgijanac Dave Van den Bergh u 21. donio novo vodstvo gostima. Ipak, u nastavku utakmice Real sjajnom igrom preokreće rezultat u svoju korist. Yura Movsisyan u 55. minuti samnjuje rezultat, a sedam minuta kasnije Robbie Findley s bijele tačke poravnava.

Imali su gosti novu priliku za vodstvo, ali Cunningham u 71. minuti promašuje penal. A onda u posljednje dvije minute meča prava drama na terenu. Prvo u 88. minuti Daniel Torres autogolom donosi preokret Reala, a Movsesyan svojim drugim golom na utakmici u sudijskom vremenu donosi veliku pobjedu Realu.

Jeff Cunningham je svojim 108 golom u karijeri došao na treće mjesto liste strijelaca svih vremena iza Unitedovog napadača Jaime Morena koji je dao 128 i Chivasovog igrača hrvatskih korijena Ante Razova koji je postigao 114 golova.

Jedina utakmica ovog kola koja je završila bez golova bila je ona u Seattleu između Ljungbergovih Soundersa i dosadašnjeg lidera Istoka Chicago Firea.  

Rezultati:

Seattle – Chicago 0:0
Columbus – Toronto 3:2
Kansas – LA Galaxy 1:1
Colorado – New York 4:0
San Jose – DC United 2:2
Houston – New England 0:1
Real – Dallas 4:2


Poredak:

ISTOK: Columbus 30, Chicago 29, DC United 28, Toronto 26, New England 23, Kansas 21 i New York 10.
ZAPAD: Houston 32, Seattle 29, LA Galaxy 28, Colorado i Chivas 27, Real 23, Dallas 17 i San Jose 14.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti