Poraz i od Finske, slijedi borba za opstanak

Kadeti u borbi za opstanak

Poraz i od Finske, slijedi borba za opstanak

M. Šljivak

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u osmini finala Evropskog prvenstva od selekcije Finske rezultatom 55:38.

Odlično je naš tim ušao u meč. Poveli su 8:0 uz odličnu odbranu, ali se Finska uspjela vratiti nakon nekoliko jeftinih grešaka naših košarkaša. Dosta loša košarka viđena je s obje strane u prvoj dionici, a postignuto je ukupno 19 poena, bilo je 10:9 u korist naše selekcije.

Sredinom igre u drugoj četvrtini naša selekcija odlazi na sedam poena prednosti, 21:14, no tim Dragana Mičića je popuštao na svaki pritisak Finaca na naše organizatore igre i to im se na kraju isplatilo. Odirgali su mnogo bolje ovaj dio igre i trojkom Tahvanainena su na odmor otišli sa dva poena prednosti, 25:23.

Očajno je naša selekcija ušla u treću dionicu. Ideje i organizovane napadačke akcije nije bilo, što je Finska maksimalno koristila i na sredini ovog dijela igre naši protivnici imaju 12 poena prednosti, 37:25. Bez većih problema je Finska čuvala vodstvo i u posljednju četvrtinu su ušli sa 13 poena razlike, 42:29.

Ništa bh. kadeti nisu uspjeli napraviti u posljednjoj dionici. Finska je lagano privela meč kraju, te je otišla u polufinale.

Mustapha Amzil je predvodio Finsku sa 14 poena, Robin Avist je dodao 12, dok je kod naše selekcije Biberović ubacio devet poena.

Bh. tim će protiv Latvije tražiti opstanak u društvu najboljih. U slučaju pobjede će to ostvariti, ali nas poraz vjerovatno vodi u B diviziju.

Finska će se za polufinale boriti sa selekcijom Turske.

EP, osmina finala:

FINSKA - BIH 55:38

FINSKA: Timonen 2, Lehtoranta 3, Pihlajamaki, Rautsalo, Oksa 3, Avist 12, Sajantila 9, Tahvanainen 8, Jantunen 4, Lindner, Nkamhoua, Amzil 14.

BIH: Karić 2, Milošević 6, Tiganj 3, Ilić 8, Mehić, Cvetić 2, Gutić 3, Biberović 9, Vuković, Kamenjaš 4, Višnjić 1, Omerović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi