Porodična tragedija odredila karijeru

Životna priča Diega Forlana

Porodična tragedija odredila karijeru

Diego Forlan je danas jedan od najboljih napadača svijeta, ali da nije bilo nesretnih okolnosti u njegovoj porodici danas bi ga gledali kao protivnika Rafaela Nadala ili Rogera Federera.

U ranoj mladosti je Forlan bio jedan od najtalentovanijih tenisera u Južnoj Americi. Tenis je igrao do svoje petnaeste godine, a onda se desila velika tragedija u njgovoj porodici i morao se ostaviti tenisa. U saobraćajnoj nesreći je teško stradala njegova 12-godišnja sestra Alejandra koja je ostala nepokretna, a njen dečko, koji je imao samo 16 godina smrtno je stradao. 

Forlan je pokazivao velike sklonosti ka nogometu, u školi je bio jedan od najboljih. Tada je odlučio da se ostavi tenisa, te preći na nogomet, jer je mislio kako može zaraditi mnogo više novca potrebnog za oporavak njegove sestre. Na sreću, bio je u pravu.

„Da nisam nogometaš, bio bih teniser. Moja porodica je uvijek bila bliska, a nakon sestrine tragedije postali smo bližii nego ikada prije. Nogometaš sam postao u namjeri da zaradim novac za njen oporavak. Kada se dese takve stvari onda život postaje drukčiji, shvatite da postoje stvari važnije od nogometa“, priča Diego Forlan.

„Moja sestra je izuzetno jaka osoba. Završila je studij psihologije i njeni savjeti su mi mnogo pomogli u karijeri. Naučila me da budem sretan u dobrim vremenima i da uživam u stvarima koje radim. Kada ne ide dobro, okrenem se nekim dobrim stvarima. Morate iskušati život i uživati u njemu, jer stvari kojima se bavimo nisu uvijek najvažnije na svijetu. Moja porodica, posebno moja sestra, učinili su me veoma ponosnim“, kaže urugvajska zvijezda.

Diego Forlan je svojim igrama i golovima donio Atletico Madridu naslov pobjednika prvog izdanja Evropske lige, a jedan je od najzaslužnijih za plasman Urugvaja u polufinale SP-a. Večeras ih očekuje velika utakmica protiv Holandije. Forlan je svjestan velikog uspjeha koji je postigla njegova reprezentacija, ali kaže da se može još.

„Nadam se pobjedi. Bila bi to najveća zabava koju je Montevideo ikada doživio. Svim svojim prijateljima sam obećao da ću ih voditi gdje god požele ukoliko dobijemo. Ićemo do Punta del Estea u Urugvaju gdje smo nekada slavili velike pobjede“, optimista je uoči Holandije Diego Forlan.

Iako je svjestan da će biti jako teško, Diego Forlan se nada kako njegova generacija može ponoviti ono što su njihovi prethodnici napravili 1930. i 1950. godine kada su osvojili dva naslova prvaka. Urugvaj je sa tek nešto više od tri miliona stanovnika najmanja zemlja koja je osvajala prvenstvo.

„Veoma smo ponosni na našu historiju. Dva puta smo osvojili Mundial, više nego Francuska i Engleska. Osvojili smo prvi turnir, a najmanja smo zemlja koja je to uradila. Želim da budemo prvaci ponovo. Znam da ljudi samo mašu glavom kad kažem ovo, ali ja vjerujem da možemo. Ima jačih timova, ali Urugvaj je dovoljno dobar da dobije svakoga samo kada odigramo na našem nivou“, rekao je na kraju Diego Forlan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.