Portoriko stiže po veliki rezultat
Carlos Arroyo je broj jedan u Portoriku

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

Portoriko stiže po veliki rezultat

Reprezentacija Portorika na Mundobasket dolazi s velikim ambicijama. Navijači ove selekcije s pravom, čini se, uvijek očekuju velike stvari od svojih ljubimaca. Prema imenima igrača, potpuno je realno da se ubrajaju u jedno od mogućih iznenađenja Mundobasketa.

Za razliku od evropskih reprezentacija, oni nemaju problema s otkazima igrača. Atmosferu u reprezentaciji je malo poremetilo nesportsko ponašanje dvojice igrača, ali se nadaju da to neće ostaviti traga.

Od kako su primljeni pod okrilje FIBA-e, Portorikanci su propustili samo dva nastupa na Mundobasketu. U Portoriku je košarka nacionalni sport broj jedan, a to se posebno odražava posljednjih godina odlaskom sve većeg broja igrača u NBA ligu. Niti jedan sportista se u Portoriku ne može porediti s Carlosom Arroyom, sjajnim bekom Miamija i prvom zvijezdom tima.

Oni uvijek imaju ambicije da odu do samog kraja, da se bore za jednu od medalja. Niko ih ranije nije ozbiljno shvatao, ali kada su u Argentini prije dvadeset godina uzeli četvrto mjesto postali su ozbiljan protivnik za sve rivale. Prošle godine su na domaćem terenu na američkom prvenstvu uzeli drugo mjesto, što je još jedna potvrda visoke klase. Atmosfera u reprezentaciji je pred početak prvenstva malo narušena.

Naime, Larry Ayuso i Christian Dalmau, igrači koji su prošli cijele pripreme napustili su reprezentaciju, jer nisu bili u prvoj petorci, pa je selektor Manolo Cintron pozvao Guillerma Diaza i Davida Huertasa.

Pored već spomenutog Arroya nositelji igre su NBA igrači JJ Barea (Dallas), Renaldo Balkman (Denver), te igrači koji nastupaju u Evropi Daniel Santiago (Efes Pilsen), Daniel Vassallo (ASVEL), Nathan Peavy (Artland), a ne treba zaboraviti ni igrače iz domaće lige Sancheza, Ramosa, Jonesa, Leeja i Riveru.

Portoriko se nalazi u grupi C. Pored njih u toj grupi su još Turska, Grčka, Rusija, Kina i Obala Slonovače. Nekako se čini da je Portoriko pored tri evropske selekcije, skoro siguran, učesnik drugog kruga. Ukoliko atmosfera u reprezentaciji ne bude narušena odlaskom spomenute dvojice igrača, Portorikanci bi mogli i ovog ljeta zadovoljiti svoje vjerne navijače.

Sastav Portorika za Mundobasket:
Peter Ramos, Jose Barea, Carlos Arroyo, Daniel Vassallo, Ricardo Sanchez, Daniel Santiago, Renaldo Balkman, Guillermo Diaz, David Huertas, Carmelo Lee, Nathan Peavy i Filberto Rivera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.