Posljednji košarkaški romantik

Mirza Delibašić, jedan i jedini

Posljednji košarkaški romantik

Danas se navršava tužnih devet godina od kako nas je napustio najbolji sportista kojeg je Bosna i Hercegovina ikada imala: Napustio nas je Kinđe.

Rijetki su sportisti koji su mamili aplauze gdje se god pojavili. Mirza Delibašić bio je jedan od rijetkih koji je to uspio zaslužiti. Bio je jedan od najvećih košarkaša koje je Evropa ikada imala, ali još bitnije, bio je čovjek koji je mogao biti uzor svakom.

Svako vremensko razdoblje ima ličnosti koje su ga obilježile. Kinđe je bio osoba koja je obilježila ne samo vremensko razdoblje, već kompletnu generaciju, sport, jedan grad i jednu državu. Kinđe je posljednji košarkaški romantičar.

Za Delibašića se vežu mnoge anegdote, a kolika je bio ljudska veličina, potvrđuju riječi njegovog trenera, čovjeka čiji je život isprepleten sa Kinđetovim do te mjere da se jedan bez drugog nisu mogli zamisliti.

"Sjećam se prije jedno 30-tak godina Bosna je gostovala u Jazinama u Zadru. Tada smo Kinđe i ja bili zajedno u Bosni i igrali smo važnu utakmicu u Zadru. Ne treba napominjati da su Jazine bile jedna od najnegostoljubivih dvorana u bivšoj zajedničkoj državi. Zadarska publika nikom nije praštala. Međutim, prilikom predstavljanja ekipa, kod spomena Kinđetovog imena, kompletna dvorana je ustala na noge i nagradila velikana velikim aplauzom. Ja koliko znam nikada nijedan gostujući igrač nije tako dočekan. I ne samo u Jazinama. Gdje smo god gostovali Mirzi niko nije zviždao. Kinđe je bio ljudska i košarkaška veličina", prisjeća se još jedna legenda bh. košarke, Bogdan Tanjević.

Kinđe je bio posljednji košarkaški romantik. Posljednji izdanak generacije košarkaša sa prostora bivše zajedničke države koja je pokorila Evropu i svijet. Mirza je bio čovjek koji nije igrao košaršku, on se igrao sa košarkom. U maju prošle godine stiglo je i zvaničnmo priznanje, kada je uvršten među najboljih 50 igrača Evrope svih vremena.

Sjećanje na Kinđeta ne može i ne smije izblijediti. Košarkaš i čovjek koji je svojim postojanjem nagradio ovu državu i ljude. Bio je umjetnik pod obručima i ljudska veličina van košarkaških parketa. Bio je najbolji košarkaš i sportista kojeg je Bosna i Hercegovina ikada imala. Mirza, hvala ti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.