Potvrđeni paralelni ugovori

Novi skandal potresa N/FSBiH

Potvrđeni paralelni ugovori

Predstavnici švajcarske agencije Kentaro boravili su jučer u Sarajevu, gdje su čelnicima Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine predstavili potpunu dokumentaciju o potpisanom ugovoru.

Tako je i zvanično potvrđeno ono što se mjesecima nagađalo, a to je da N/FSBIH ima dva paralelno potpisana ugovora o pravima na tv-prenose utakmica reprezentacije.

Naime, kako je Kentaro dostavio dokumentaciju na engleskom i njemačkom jeziku, savezu će biti potrebno neko vrijeme da se dokumantacije prevede, a onda će se Izvršni odbor izjasniti o svemu.

Pomalo je frapantno kako su u savezu do sada šutili i negirali drugi ugovor. Donedavni generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog saveza Munib Ušanović u nekoliko je izjava negirao postojanje ugovora sa Kentarom, a nemoguće je da je njegovo potpisivanje moglo proći bez dojučerašnjeg prvog operativca saveza.

Kako je SportSport.ba jučer javio, Kentaro će od saveza zahtijevati odštetu u visini od pola miliona eura, ukoliko se ugovor ne bi poštovao. Čelnici saveza su, po ko zna koji put, doveli krovnu kuću bh. fudbala u sramotan položaj, jer druga agencija, SportFive, koja je već uplatila dvije rate ugovora, sigurno neće odustati od svojih prava, baš kao i Kentaro.

Glavni krivci za "slučaj" Kentaro su Ušanović i član Predsjedništva Iljo Dominković, koji su znali za paralelne ugovore, ali su do sada o njima šutili.

Jedno je, međutim, sigurno. N/FSBiH će se jako teško izvući iz ove situacije. Kentaro ima ugovor, čije nepoštivanje vuče za sobom posljedice, a Savez nije u mogućnosti da ispoštuje ugovor sa švajcarskom agencijom. U slučaju da N/FSBiH zaista bude primoran platiti Kentaru traženu odštetu, možemo zaboraviti na prijateljske utakmice, jer za njih neće biti novca, a naši će fudbaleri na okupljanja možda dolaziti u vlastitom aranžmanu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.