Potvrđeni učesnici osmine finala
Slavlje igrača Reala

Završena grupna faza takmičenja

Potvrđeni učesnici osmine finala

M. Maksimović

Utakmicama odigranim u srijedu, završena je grupna faza takmičenja u Ligi prvaka. Iznenađenja bilo, Aalborg je uzeo bod Manchester Unitedu, kao i BATE Borisov Juventusu.

Večerašnji dueli su odlučivali oglavnom o tome ko će biti prvi, a ko drugi u grupa E, F, G i H, dok su dva mjesta za Kup UEFA bila otvorena.

U grupi E to je Manchester United koji ima bod više od Villarreala, dok je u grupi F Bayern pobjedom na Gerlandu uzeo Lyonu prvo mjesto.

Porto je u grupi G na kraju prvi jer je pobjedio Arsenal 2:0, dok je Juande Ramos na klupi Reala debitovao visokom pobjedom protiv Zenita 3:0. Ipak Juventus je završio ispred Reala jer je remizirao sa BATE Borisovom.

Aalborg, Fiorentina, Zenit i Dynamo Kijev ostaju u Evropi, ali na proljeće igraju Kup UEFA, dok su nastup na evropskoj sceni završili Celtic, Steaua, Fenerbahče i BATE Borisov.

U grupi E su Manchester United i Aalborg su odigrali za prestiž što se vidjelo na kraju i po rezultatu.
Manchester je prvi u grupi, dok je Aalborg  potvrdio nastup u Kupu UEFA. Na Old Traffordu je Alex Ferguson na teren poslao šareni sastav što je Aalborg iskoristio.

Manchester je poveo rano golom Teveza već u 3. minuti ali su gosti do odlaska u svlačionice
napravili preokret. Prvo je Jakobsen glavom zabio za 1:1 u 31. minuti, nakon čega je u drugoj minuti sudijske nadokande Curth doveo  Aalborg u vodstvo. Vodstvo gostiju je trajalo do 52. minute  kada Rooney pogađa za konačnih 2:2. Iako su do kraja utakmice imali dovoljno vremena, igrači Manchestera nisu pronašli i treći put do mreže gostiju.

Celtic je ostvario pirovu pobjedu, Škotima tri boda nisu ništa značila, jer je Aalborg bio bolji u međusobnom omjeru. Domaćini su poveli golom Maloneya u 15. minuti. Deset minuta prije kraja prvog dijela, gostima je isključen Franco, a igrača više u konačnih 2:0 pretvorio je McGeady u drugoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena.

Grupa E:
Celtic - Villarreal 2:0
Manchester United - Aalborg 2:2

U grupi F Bayern je na kraju prvi, jer je pobjedio Lyon na Gerlandu 3:2. Bavarci su odigrali fenomenalno prvo poluvrijeme. Mrežu Llorisa dva puta je zatresao Klose (11, 37), a između njegovih golova stigao je jedan i Riberya u 34. minuti.

U drugom poluvremenu se napokon bude i '' lavovi'' Govou je prvo pogodio za 1:3 u 52. minuti, a Benzema je 68. minuti donekle zakomplicirao utakmicu. Lyon je možda čak mogao i do kompletnog preokreta, ali su neprecizni bili Mensah i Benzema

U Bukureštu su Steaua i Fiorentina odlučivali o putniku u Kup UEFA. Na kraju je ipak Fiorentina opravdala status favorita, slavila je minimlano 1:0. Gilardino u 66. minuti. šest minuta kasnije Paweł Golański je dobio drugi žuti odnosno crveni karton i priča je za rumunskog predstavnika u Ligi prvaka bila završena.

Grupa F:
Lyon - Bayern 2:3
Steaua - Fioretnina 0:1

Utakmicu za prvo mjesto u grupi G su igrali na stadionu Dragão Porto i Arsenal. Ramsey, Wilshere, Gibbs, Vela, Bendtner se nisu mogli suprostaviti Portu koji je slavio 2:0. Domaćini su poveli golom Brune Alvesa u 39. minuti, dok je u 54. Lisandro drugi put zatresao mrežu Almunie ujedno i posljednji put na ovom susretu.

Navijači Fenerbahče su gajili nadu da njihov klub može nešto napraviti u hladnoj Ukrajini, ali nije išlo. Već u 20. minuti Eremenko je bio strijelac za prednost koju je Dinamo znao očuvati do kraja.
U završnici utakmice, gosti su ostali sa desetoricom jer je isključen Claudio Maldonado.

Grupa G:

Dinamo Kijev - Fenerbahce
Porto - Arsenal 2:0

Juventus je prvi u grupi H, bio je to i kolo ranije pa Claudio Ranieri nije forsirao. Na teren je izveo šarenu postavu koja nije pobjedila BATE Borisov iako je mogla. Završilo je 0:0, a najbolju priliku na utakmici je imao Sebastian Giovinco koji nije iskoristio jedanesterac.

Real Madrid je sa novim trenerom, Juande Ramosom na klupi sredio prošlosezonskog osvajača Kupa UEFA, Zenit 3:0. Iskusni Raul i Holanđanin Robben su stvarali puno problema odbrani Zenita. Raul je u 25. minuti postigao gol na dodavanje Robbena koji se i sam upisao u strijelce nakon pet minuta igre u nastavku. Raspoloženi Raul je svojim drugim golom u 57.minuti zaključio utakmicu.

Grupa H:
Real Madrid - Zenit 3:0
Juventus - BATE Borisov 0:0

 

Real Madrid 3-0 Zenit St. Petersburg 

 

 

 
 
FC Porto 2-0 Arsenal
 
 
 
 
Dynamo Kyiv 1-0 Fenerbahce
 


 
Lyon 2-3 Bayern Munich

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.