Potvrđeno: Lyon pokrenuo dva sudska postupka

Nakon prekid Ligue 1

Potvrđeno: Lyon pokrenuo dva sudska postupka

Krajem prošlog mjeseca LFP (Ligue de Football Profesionnel) je odlučio profesionalnu fudbalsku sezonu u Francuskoj, koja je bila pod suspenzijom zbog pandemije koronavirusa, potpuno prekinuti.

Najveći gubitnik ovakve odluke je svakako Lyon. Naime, Lyon je loše počeo sezonu, kasno se "probudio" i prekid takmičenja dočekao na sedmoj poziciji. Kako je stanje na tabeli u momentu prekida prihvaćeno kao konačno, Lyon je ostao bez plasmana u evropska takmičenja, prvi put nakon skoro dvije i po decenije.

Odmah su iz Lyona počeli apeli da se odluka promijeni, a najavljeni su i pravni koraci protiv LFP-a.

Odluka se, međutim, vjerovatno neće mijenjati, a Lyon je ispunio svoje "prijetnje".

Francuski klub je potvrdio da je pokrenuo dva postupka.

"Dugo smo oklijevali oko ovog koraka. Upravni odbor Lyona, koji je kompanija na berzi, je odlučio podnijeti tužbe pred pariškim sudom. Novac nije glavna briga Lyona. Ovo je klub koji je od samog dna uspio stići do vrha", izjavio je za L'Equipe predsjednik Lyona Aulas, pa nastavio:

"Prvo što smo uradili jeste da smo tražili da se ispita mogućnost povratka fudbala. Odluka ministra sporta (Roxana Maracineanu) je zasnovana na datumu trećeg augusta, koji ne postoji u UEFA-i. Zajedno sa premijerom Philippeom i ministrom zdravlja Veranom možemo detaljno ispitati medicinske protkole koji su doveli do zelenog svjetla za fudbal u nekim evropskim zemljama i vidjeti postoji li mogućnost nastavka sezone".

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

"Druga tužba se odnosi na način na koji je liga zaustavljena i na način na koji su izračunate konačne pozicije, želimo vidjeti da li je to legitimno... Moramo analizirati stvari, vidjeti da li je klubovima nanesena šteta ovakvom odlukom. Trenutno ne pričamo o tužbama i zahtjevima za finansijkom naknadom... Nije stvar u milionima već u određenom broju odluka važnih za generalni interes", dodao je Aulas.

Inače, veliki problem za Lyon predstavlja i činjenica da većina njegovih glavnih igrača ima ugovore koji im omogućuju lakše napuštanje kluba ukoliko se ne izbori plasman u evropska takmičenja...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi