Povratak Mađara na veliku scenu
Foto: EPA

Nakon dugo vremena

Povratak Mađara na veliku scenu

Midhat Šljivak

Jedna od najslavnijih fudbalskih zemalja je Mađarska.

Ljubiteljima fudbala je dobro poznata slavna Laka konjica koja je dominirala Evropom predvođena Fernecom Puškašem, Šandorom Kocsisom i drugima.

Moćna Mađarska je bila jedna od najboljih selekcija svijeta, ali do trona na EP ili SP nikad nisu mogli, mada su dominirali na Olimpijskim igrama.

Posljednji nastup na velikom takmičenju su imali u Meksiku 1986. godine, dok je 1972. godine ostala kao posljednja godina kada je Mađarska igrala na Euru.

Krenuo je potom veliki pad mađarskog fudbala. Muku su mučili sve do oktobra 2015. godine, kada su konačno ostvarili plasman na EP.

Na veliku scenu je Mađare vratio njemački stručnjak Bernd Storck, ali velike zasluge za povratak Mađarske ima i legenda ove selekcije Pal Dardai. On je taj koji je zaveo je red i disciplinu unutar reprezentacije, što je na kraju donijelo rezultat.

Mađari sada žele korak dalje, a prolazak grupe bi vjerovatno zadovoljio ambicije ove selekcije.

Popis:

Golmani: Gabor Kiraly (Haladaš), Denes Dibusz (Ferencvaroš), Peter Gulacsi (RB Leipzig).

Odbrana: Adam Lang (Videoton), Mihaly Korhut (Debrecen), Tamas Kadar (Lech Poznan), Attila Fiola (Puškaš Akademia), Adam Pinter (Ferencvaroš), Richard Guzmics (Wisla Krakow), Barnbas Bese (MTK), Roland Juhasz (Videoton).

Vezni red: Akos Elek (Diosgyori), Adam Nagy (Ferencvaroš), Gergo Lovrencsics (Lech Poznan), Laszlo Kleinheisler (Werder), Zoltan Stieber (Nurnberg).

Napad: Balasz Dzsudzsak (Bursaspor), Adam Szalai (Hannover 96), Zoltan Gera (Ferencvaroš), Krisztian Nemeth (Al Gharafa), Daniel Bode (Ferencvaroš), Nemanja Nikolić (Legia Warsaw), Tamas Priskin (Slovan Bratislava).

Igrač u fokusu: Balazs Dzsudzsak (Bursaspor)

Kapiten Mađara Balazs Dzsudzsak već godinama u nazad je glavni čovjek u reprezentaciji. Ovaj 29-godišnji fudbaler je vođa iskusne generacije u kojoj je još nekoliko jako poznatih imena, ali od Dzsudzsaka se itekako dosta očekuje u Francuskoj.

On će kao kapiten predvoditi selekciju za koju je u dosadašnjoj karijeri odigrao 77 utakmica, te je postigao 18 pogodaka.

Statistika:

Nastupi na EP: 2

Najbolji rezultat: Treće mjesto (1964)

Najviše nastupa: Gabor Kiraly (102)

Najbolji strijelac: Ferenc Puskas (84)

Raspored na EP:

14. juni - Austrija

18. juni - Island

22. juni - Portugal

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije