Povratak otpisanog

Eduardo da Silva

Povratak otpisanog

Edmir Škorić

Eduardo da Silva, brazilski napadač koji je branio boje hrvatske reprezentacije, preporodio se posljednjih mjeseci.

Popularni Dudu ima 31 godinu i poprilično bogatu karijeru, koja je svakako mogla biti daleko bolja da ga je zdravlje poslužilo. Rođen je u Rio de Janeiru, ali je prve ozbiljnije igračke korake napravio u Dinamu iz Zagreba. Krajem 90-ih su ga primijetili skauti Dinama, te je došao na probu u redove hrvatskog prvaka. Nakon što se pokazao kao sjajan talent, zaigrao je 2000. godine za mladu momčad Modrih, da bi u ljeto naredne godine zaigrao i za prvi tim.

Dinamo ga je slao na posudbe u Croatiju Sesvete i Inter Zaprešić, a posebno se istakao igrama u Zaprešiću, pa je u 15 utakmica postigao 10 golova. Proglašen je najboljim igračem HNL-a 2004. godine, zatim 2006. i 2007. godine. Proslavio se golovima za Dinamo u Ligi prvaka, a zatresao je, između ostalih, mrežu u Londonu 23. avgusta 2006. protiv Arsenala.

Iz Dinama u Arsenal

Upravo Arsenal je zagrizao za Dudua, pa ga je Arsene Wenger doveo u ljeto 2007. godine za oko 7.5 miliona funti. U dresu Topnika debitovao je u meču protiv Blackburna (1:1) 19. avgusta 2007. godine. Počeo je i zabijati za Arsenal, pogodivši u meču kvalifikacija za Ligu prvaka protiv Sparte Prag, te protiv Seville. 

I onda je došao taj nesretni 23. februar 2008. godine, kada je doživio stravičnu povredu fibule, koja je pukla na dva mjesta nakon grubog starta igrača Birminghama Martina Taylora. Za Eduarda je sezona bila gotova, neki su mislili da je i karijera okončana. 

Vratio se 16. februara 2009. godine protiv Cardiffa, ali bilo je jasno da to više nije onaj isti, stari Da Silva. Postojao je strah kod samog igrača od svakog narednog kontakta, bilo je to za njega izuzetno teško razdoblje. Mučio se dosta, ali jednostavno nije uspio da se vrati u staru formu.

Stravična povreda (ni)je ostavila traga

Poslije svega, smogao je snage, trudio se, borio, tražio pravog sebe u nogometnom smislu. Na Emiratesu je imao podršku, ali je u julu 2010. godine za oko šest miliona funti potpisao četverogodišnji ugovor sa Šahtarom iz Donjecka. U Donjecku je doživio ‘novu mladost’, zabio je 24 pogotka u 80-ak utakmica i sa klubom je osvojio brojne trofeje.

Odlučio se vratiti kući prošlog ljeta. Potpisao je ugovor s Flamengom. Trenutno je njegov klub nakon 31 kola na 11. mjestu, a Da Silva je posljednji pogodak postigao u nedjelju u gostima kod Botafoga.

Nema predaje ni onda kada se stvari čine nemogućim

Bio je to njegov osmi gol u sezoni, a nastupao je u 17 utakmica. Sada, s 31 godinom, igra i zabija u brazilskom prvenstvu. Iza njega je težak period, no ostao je čvrst, uporan, optimističan. Njegov životni put je jasna poruka - nikada, bez obzira na sve, ne smiješ odustati.

Dodajmo za kraj da je Da Silva odigrao 64 utakmice za Hrvatsku i postigao 29 golova, a za U-21 selekciju Vatrenih je zabio osam pogodaka u 12 susreta. Osvojio je dva naslova hrvatskog prvaka, dva trofeja hrvatskog kupa, dva Superkupa Hrvatske, zatim je četiir puta bio prvak Ukrajine, tri puta je sa Šahtarom osvojio nacionalni Kup, jednom Superkup. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.