Povratak Topnika u sjajnoj predstavi

Liga prvaka, četvrtfinale

Povratak Topnika u sjajnoj predstavi

Edmir Škorić

Barcelona je večeras na Emiratesu u svim segmentima igre nadigrala Arsenal. Dva gola Ibrahimovića donijela su Kataloncima prednost, ali su rezervista Theo Walcott te bivši Katalonac Cesc Fabregas ostavili Topnike "u životu".

Kada se sastanu dvije tehnički potkovane ekipe, onda se zaista može puno očekivati iz takvog duela. No, igrači Arsenala i Barcelone su nam večeras pružili puno više, posebno gosti, koji su, bar prvih 45 minuta, nadigrali Topnike u svim segmentima igre. Zahvaljujući Zlatanu Ibrahimoviću gosti su imali dva gola prednosti, no zaživio je Arsenal ulaskom Theo Walcotta. Walcott je smanjio rezultat na 1:2, a Fabregas iz penala pogodio za konačnih 2:2.

U prvih pet minuta nekoliko kolosijalnih šansi pred golom Almunije. Već u prvoj minuti Belgijanac Vermaelen je u posljednji čas izbacio loptu ispred Messija, nakon što je Pedro oštro ubacio s desne strane. Minut kasnije Busquets je sa ruba šesnaesterca uputio jedan nezgodan udarac, kojeg Almunia izbacuje u korner. Potom Messi dobro šutira sa ruba šesnaesterca, a Almunia nogom brani, da bi potom i Ibrahimović sa svega pet metara poslao loptu visoko iznad gola Arsenala. Da, sve se to dešavalo u prvih pet minuta, pet minuta pakla za domaće navijače.

Nisu gosti posustajali, pa je u osmoj minuti Zlatan Ibrahimović iz kosa s desne strane pogodio vanjski dio mreže domaćeg gola. Xavi je u trinaestoj minuti imao veliku šansu, kada je sa pet metara šutirao ravno u španskog golmana, koji je na sve moguće načine zaustavljao udarce dobro raspoloženih gostiju.

Šta je sve Almunia branio, Piqueov udarac glavom u osamnaestoj minuti mu je bio prelagan zadatak. Prvi udarac Topnika ka golu Valdesa uputio je Nasri, no otišlo je to malo pored lijeve Valdesove stative. Wenger je sredinom prvog dijela bio primoran napraviti i prvu izmjenu. Arshavin, koji je nedovoljno spreman počeo ovaj susret, napustio je teren a umjesto njega je ušao nešto defanziviniji Emmanuel Eboue.

Pravu glupost pred kraj prvog dijela napravio je Cesc Fabregas. Španski reprezentativac je uklizao Busquetsu a Busacca mu je pokazao žuti karton, zbog kojeg propušta uzvrat na "svom" Nou Campu. Još jedna nevolja po domaće. Povrijeđeni Gallas je svoje mjesto na terenu ustupio Denilsonu.

Na samom otvaranju drugog poluvremena Barcelona sjajnu igru kruniše pogotkom. Pique je poslao dugu loptu na desnu stranu, Ibrahimović izašao sam pred Almuniu te malo iz kosa ga sjajno lobovao. Bio je to treći pogodak u Ligi prvaka za švedskog reprezentativca.

Četiri minute kasnije Messi pogađa živi zid iz slobodnog udarca, a "odbijanac" Busquts šalje ravno u ruke Almunie, kojeg gol Ibrahimovića nije puno uzrujao. Na drugoj strani velika prilika za Danca Nicklasa Bendtnera, kada je Clichijev ubačaj s lijeve strane glavom dobro plasirao prema golu gostiju, ali je Valdes dobrom paradom ostavio goste u vodstvu.

Zlatan Ibrahimović je nedugo zatim donio Barceloni ogromnu prednost. Xavi je uposlio Ibrahimovića, koji ponovo izlazi sam pred Almuniju te sa svega desetak metara snažnim udarcem matira španskog golmana. Arsenalu je svježinu donio ulazak Theo Walcotta, koji u 70. minuti smanjio prednost Barcelone. Bentdner je dodao na desnu stranu do Walcotta, a mladi Englez sa nekih desetak metara preciznim udarcem savladao Valdesa po prvi put na večerašnjem susretu.

Potom je Pique zaradio javnu opomenu, zbog koje će i on, kao i Fabregas, propustiti uzvrat. U 75. minuti Messi probio po lijevoj strani, ušao u šesnaesterac Arsenala i dobro opalio, ali je Almunia odbranio. Nakon toga u teren je ušao Thierry Henry, bivši napadač Arsenala, kojeg su navijači oduševljeno dočekali.

Pet minuta prije kraja prava nesreća za Barcelonu. Puyol je srušio Fabregasa i zaradio direktan crveni karton, zbog kojeg propušta uzvratni meč, ali i ono najgore, donio je veliku priliku Arsenalu da sa poravnatim rezultatom dočeka drugu utakmicu četvrtfinala na Nou Campu. Fabregas nije ispustio takvu priliku i snažnim udarcem je postavio konačnih 2:2 te izazvao pravu erupciju oduševljenja na Emiratesu.

Arsenal - Barcelona 2:2 (Walcott 69, Fabregas 84 - penal/ Ibrahimović 46, 59)   

Sastavi:
ARSENAL: Almunia, Diaby, Sagna /od 58. Walcott/, Fabregas, Nasri, Gallas /od 45. Denilson/, Song, Clichy, Arshavin /od 23. Eboue/, Bendtner. Trener: Arsene Wenger.

BARCELONA: Valeds, Daniel Alves, Pique, Puyol, Busquets, Maxwell, Pedro, Xavi, Messi /od 85. Milito/, Keita, Ibrahimović /od 75. Henry/. Trener: Josep Guardiola.

Sudija: Massimo Busacca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.