Prce: Selektor nema povjerenja u mene
Prce u posljednjem nastupu na domaćem terenu

Nepovjerenje razlog povlačenja

Prce: Selektor nema povjerenja u mene

M. Maksimović

Rukometna reprezentacija BiH je nakon četiri odigrana kola u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2010. godine neočekivano ostala bez jednog od dva planirana boda sa gostovanja na Siciliji, ali je ostala bez lijevog beka španske Pilotes Posade, Nikole Prce.                                                             -  Ja sam sa selektorom pričao otvoreno  i vidio sam iz tog razgovora da selektor nema povjerenje u mene, ne znam zašto. Očekivao sam da će selektor imati povjerenja u mene, da će me selektor stajati... Nisam se našao tu, mislim da je trenutno najbolje da se ne odazivam na pozive u reprezentaciju dok je selektor Halid Demirović...

Gledajući statistiku, reklo bi se da Prce igra u životnoj formi. Prošle sezone je bio 17. strijelac ASOBAL-a sa 132 gola, ove još bolji, nakon 11 kola Prce je sa 71 postignutim golom drugi strijelac lige. Njegova Pilotes Posada iz Viga drži sedmo mjesto na tabeli, ima četiri boda manje od Ciudad Reala koji je na trećem mjestu.

I dok je na klupskom planu karijera Nikole Prce išla uzlaznom putanjom, potpuno neočekivano u dresu reprezentacije Prce je igrao sve slabije, minuta je bilo sve manje i na kraju je odlučio odustati.

Planirao je nakon utakmice sa Švicarskom, protiv Italije je bila njegova posljednja u dresu reprezentacije BiH. Barem za sada.

Kako to obično biva jedan loš rezultat izbacuje na površinu prljavi veš bilo koje naše reprezentativne selekcije, ovaj put je nakon Italije bio slučaj sa rukometnom reprezentacijom. Dan nakon blamaže u Italiji pojavila se informacija da Nikola Prce ne želi više igrati za reprezentaciju BiH. Govorilo se o sukobu na relaciji Demirović – Prce, pa i o tome da Nikola ne želi obući dres reprezentacije.

- Nakon što je informacila  o mom odlasku iz reprezentacije procurila u javnost pisalo se svašta, od toga da je došlo do sukoba mene i selektora Halida Demirovića, do toga da ja nisam želio obući dres reprezentacije i dalje. Ono što je istina jeste da sam ja nakon utakmice sa Italijom razgovarao sa Demirovićem, Anićem i Muzurovićem gdje sam im rekao da se više neću odazivati na pozive u reprezentaciju određeno vrijeme, jer nisam zadovoljan svojim statusom. To je nešto o čemu sam ja razmišljao puno više vremena, možda čak i posljednjih godinu dana. Nisam zadovoljan statusom u reprezentaciji, mislim da je bolje ovako – ističe na početku razgovora Prce za Radio Studio 88 iz Mostara

Je li najveći problem bila minutaža ?

- Gledaj, igram sada u Španiji, igram dosta dobro i onda dođem u reprezentaciju, pa sjedim na klupi. Stvarno mislim da je bolje da ja ustupim svoje mjesto nekome koji mlađi, ko  dolazi nego da ja sjedim tu nezadovoljan, mučim sebe, svoje saigrače i realno gledajući posljednjih godinu dana i ne igram na nekom nivou u reprezentaciji. Ne znam je li se radi možda o zasićenosti, nedostatku motiva. Možda i to igranje u Španiji, živiš u jednom ritmu onda se prebaciš u drugi što opet nije lako Možda je dosta tih stvari bilo upakovano u to nešto što je sada isplivalo na površinu.

Da li je bilo sukoba sa selektorom Halidom Demirovićem ?

- Nikakvog. Sa selektorom Demirovićem sam sjeo za stol, baš onako prijateljski. I planirali smo nakon razgovora da informaciju o povlačenju saopštimo nakon utakmice sa Švicarskom međutim sve je to nekako procurilo u javnost, nakon ćega smo ponovo razgovarali da li da igram ili ne. Oni su odlučili da je bolje da ne igram, bojali su se neke negativne reakcije navijača jer su neki mediji protumačili da sam ja odbio obući dres reprezentacije što nije tačno. Ja sam želio da ovaj dio reprezentativne karijere zaključim upravo protiv Švicarske ali dogovorili smo da je bolje da ne izlazim na parket

Reprezentacija, kao bliska ili dalja budučnost

-  Ja sam sa selektorom pričao otvoreno  i vidio sam iz tog razgovora da selektor nema povjerenje u mene, ne znam zašto. Selektor govori o tome da je Terzić broj jedan, da sam ja drugi na toj poziciji što je ok, ali  na desnom beku igraju Martinović i Obradović pa opet imaju približnu minutažu.  Ja svoje igranje u reprezentaciji nisam uslovljavao sada ono ili igram ili idem, ali sam gledao posljednjih godinu dana. Očekivao sam da će selektor imati povjerenja u mene, da će me selektor stajati... Nisam se našao tu, mislim da je trenutno najbolje da se ne odazivam na pozive u reprezentaciju dok je selektor Halid Demirović – kaže otvoreno na kraju Prce koji je za reprezentaciju BiH debitovao u kvalifikacijama za SP 2006.godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.