"Predsjednik Travnika je ušao u naš autobus. Platio nam je gorivo i rekao da moramo izgubiti 3:1"
Holandski fudbaler je igrao za Zvijezdu prije četiri godine, a osim namještenih utakmica, otkrio je kako se 'plaća' da bi se igralo u prvoj postavi u Premijer ligi BiH

Bivši igrač Zvijezde iz Gradačca otkriva detalje o namještenim utakmicama

"Predsjednik Travnika je ušao u naš autobus. Platio nam je gorivo i rekao da moramo izgubiti 3:1"

Holandski fudbaler rođen u Kninu Đorđe Pupovac igrao je tokom karijere većinom za niželigaške klubove u Holandiji i Belgiji, ali i u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. 

Pupovac je u januaru 2014. godine došao u Zvijezdu iz Gradačca i tada su počele da mu se dešavaju stvari kojima nije mjesto na i oko fudbalskih terena.

Prvo da predstavimo ovog fudbalera. Pupovac ima 26 godina i trenutno je bez kluba, a prirodna pozicija mu je ona u veznom redu. U izjavi za portal Vicesports.nl on je otkrio kako trenira i po osam puta sedmično kada god nema kluba. Nekada je to sa profesionalnim trenerom, a nekada sa njegovim bratom. Novac zarađuje radeći u banci tri ili četiri puta sedmično na Odjelu za hipoteku. On kaže da mu je radno vrijeme u banci fleksibilno i da može trenirati i ostati u formi. Iako do sada nije uspio da ostvari nikakvu posebnu karijeru, on poručuje da neće odustati i da strpljivo čeka narednu priliku da se dokaže.

Vratimo se sada na našu priču. Pupovac je za pomenuti portal prvo ispričao kako je preko hrvatskog fudbalera Danijela Buzova stigao u Zvijezdu iz Gradačca.

"Prije četiri godine sam prvi put imao kontakt sa profesionalnim fudbalom. Mogao sam potpisati za FK Novi Sad koji se takmičio u drugoj razini srbijanskog fudbala nakon što se amidža pobrinuo za to. Kada sam došao tamo, vidio sam da su igrališta veoma loša, da je smještaj kao ruševina, a ni oprema nije bila najbolja. To je bilo moje prvo iskustvo u profesionalnom fudbalu, a ni poslije nije bilo puno bolje. Kada sam se vratio u Holandiju, igrao sam za Uden UDI19 klub, a onda sam se obratio hrvatskom fudbaleru Danijelu Buzovu koji je igrao za bosanskohercegovačku ekipu Zvijezda iz Gradačca. On se dugo zalagao za mene kod uprave kluba dok nisam došao na probu tokom zimske pauze", priča Pupovac pa nastavlja:

"Došao sam u BiH i živio sam sa Danijelom. Sve je izgledalo jako lijepo. Stadion na kojem smo igrali bio je nov, a osim toga Zvijezda se takmičila u Premijer ligi BiH. Ubrzo je došao i prijateljski meč protiv austrijskog trećeligaša u kojem smo pobijedili sa 7:0, a ja sam ušao u drugom dijelu utakmice i imao dva gola uz dvije asistencije. Ubrzo sam dobio i ugovor da potpišem. Sam sam pregovarao sa klubom. Možda sam mogao tražiti i bolje uslove, ali to je bio moj prvi profesionalni ugovor i bio sam presretan. Prije nekoliko sedmica sam igrao u amaterskoj ligi, a sada imam priliku zaigrati fudbal na najvišoj razini u BiH, pomislio sam".

Brzo nakon potpisivanja ugovora počeli su problemi za Pupovca. On je poručio da su tada počele igre uprave kluba kako bi on izborio svoje mjesto u prvih 11.

"Stvari su brzo krenule po zlu. Sedmicu dana prije početka lige, predsjednik mi je rekao da nešto nije u redu sa mojim papirima i da me još uvijek ne mogu registrovati. Rekao sam to Danijelu, a on mi je odgovorio: 'Slušaj me, ti igraš dobro, ali trener i predsjednik očekuju da ćeš im dati novac ili svoj bonus za takmičenje, kako bi dobio mjesto u prvih 11. Većina igrača to radi ovdje'. Očigledno mnogi igrači tamo plaćaju da igraju u prvoj postavi kako bi bili u centru pažnje velikih klubova, ali to je bilo previše za mene i nisam to htio da uradim", priča Pupovac.

Tada počinju ogromni problemi za ovog fudbalera koji je bio u drugom planu u Zvijezdi, a u istoj situaciji su bila još dvojica igrača s kojima se Pupovac zbližio i, kako kaže, hodao gradom kako bi ubio vrijeme.

"I dalje sam naporno trenirao, ali nakon nekog vremena postao sam tužan. Sjedio sam u kući i nisam dobio ni minute na terenu. Japanski i senegalski igrač su bili u istoj situaciji i to nas je zbližilo. Hodali smo gradom i išli da jedemo i pijemo kako bi ubili vrijeme. Srećom, u Beogradu sam imao blisku rodbinu pa sam često išao kod njih. Budući da nisam htio platiti za svoje mjesto u prvoj postavi, moja situacija je bila veoma loša. Ustvari, u klubu je vladao pravi haos. Plata nije stizala na vrijeme ili smo je dobijali polovično. Igrali smo na katastrofalnom terenu. Klub je dobio veoma lijep umjetni teren iz Austrije, ali nikada ga nije postavio. Bosanskim igračima su ti uslovi bili normalni, oni nisu ni navikli na nešto drugo. Predsjednik je također napravio velike finansijske probleme. Fanatični navijači su bili spremni da ga napadnu, ali predsjednik je jednom prilikom sjeo u automobil, otišao iz grada i više se nije vratio".

Sada dolazimo i do dijela u kojem Pupovac priča kako je bilo namještenih utakmica.

"Kada sam otišao iz Zvijezde, ostali su mi dužni neki novac, ali nikada nisam otišao po njega, jer se nisam više mogao prepirati. Uvijek se želim skoncentrisati na fudbal, ali u Gradačcu to nije bilo moguće. Zapravo, nije bilo moguće u cijelom bh fudbalu. Ponekad su utakmice bile namještene. U posljednjem kolu smo igrali protiv ekipe koja se borila za opstanak. Kada smo bili blizu stadiona te ekipe, predsjednik njihovog kluba je ušao u naš autobus, platio nam gorivo i rekao da moramo izgubiti 3:1. Ne znam je li potplatio i neke naše igrače, ali izgubili smo baš 3:1", priča Pupovac, a to se vjerovatno odnosi na utakmicu između Zvijezde i Travnika.

On je za kraj poručio da će ovog januara vjerovatno dobiti novu priliku da zaigra u nekom klubu i da neće odustati od sna da bude profesionalni fudbaler. Kaže da će igrati i za minimalna primanja ako treba.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U video prilogu možete pogledati kako je izgledala utakmica između Travnika i Zvijezde koja se igrala u maju 2014. godine, a koja je prema riječima Pupovca bila namještena.

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi