Preduslov za ligu je motiv u vidu novca

Dajemo riječ: Saša Ibrulj

Preduslov za ligu je motiv u vidu novca

Mislim da smo mi na Balkanu skloni pretjerivanju i prevelikim očekivanjima, pa otprilike tako pričamo i o eventualnoj regionalnoj ligi, jer eto, ako bi smo zbili kvalitet u dvadeset klubova, logično da bi fudbal bio bolji, a po sistemu hljeba i igara i život bi nam bio automatski "k'o nekad".

Međutim, stvaranje regionalne lige – i ovdje naglašavam lige – mislim da pored svojih pozitivnih strana ima i svojih negativnosti.

Apsolutno se slažem sa konstatacijom da bi regionalna liga donijela koncentraciju kvaliteta i bolji fudbal. Sudionici te lige bili bi, pogotovo u poređenju sa onim što dobivaju u današnjim ligama regije, u višestruko boljoj situaciji kada je u pitanju posjeta na stadionima, tv prava, marketing. Ali, postavlja se pitanje, šta bi se desilo sa ostalima?

Gledajući iz perspektive bh. klubova i dugoročnog napretka bh. fudbala, šta bi nam dobroga donijela regionalna liga? Konstantno se košarka predstavlja kao dobar primjer, i slažem se da jeste – imamo odličnu (privatnu) ligu, iz koje profitira desetak klubova (i desetak ljudi), a u isto vrijeme imamo domaća prvenstva u BiH, Srbiji ili Hrvatskoj, koja se ne igraju nikome i koje ne gleda niko. Klubovi na domaćoj sceni nestaju, iz malih sredina igrači odlaze kao tinejdžeri, a klubovi koji igraju regionalnu ligu pretrpani su precjenjenim strancima.

Dakle, kvalitet i novac su došli, košarka na TV-u je gledljivija, to stoji, ali dugoročno, šta je dobila bh. ili hrvatska košarka?

Po mom mišljenju, barem kada je BiH u pitanju, trebali bi smo se posvetiti jačanju omladinskih škola, edukaciji trenera, poboljšanju infrastrukture, jer to je ono što će dugoročno donijeti kvalitet i rezultat, a ne imena protivnika. Bojim se, nažalost, da smo mi daleko od toga i da su stvari u našem fudbalu postavljene naopako, prioriteti su nam pogrešni a očekivanja nerealna, ali to je već druga tema.

No, kako sam rekao, regionalno takmičenje ima i brojne prednosti i moglo bi se iskoristiti upravo za napredak mladih igrača kroz veću kompetetivnost i zanimljivije takmičenje. Po mom mišljenju, bilo bi dobro vidjeti svojevrsnu „Ligu prvaka“ ovog dijela Evrope – ionako većina ekipa nastupe u evro-kupovima završi prije proljeća – u kojoj bi sudjelovali klubovi iz bivše Jugoslavije, ali drugih zemalja regije, poput Austrije, Mađarske, Bugarske, Rumunije, zašto ne i Grčke, i koja bi bila svojevrsni ispit vrijednosti za klubove te u isto vrijeme dobitak kada je u pitanju kvalitet.

Međutim, preduslov za bilo kakvu priču o regionalnoj ligi/takmičenju je motiv. Odnosno, da se ne lažemo, novac, obzirom da jedino novac može biti dovoljan motiv klubovima da se bore za nešto što nema titulu. Bogate novčane nagrade jedini su način  da se klubove privuče u ovakvu ligu i da u njoj igraju ozbiljno, a koliko je regija spremna za ulaganja u fudbal, to je pitanje.

U svakom slučaju, smatram da bi regionalna liga „zatvorenog“ tipa donijela više lošeg nego dobrog dugoročnom napretku fudbala u Bosni i Hercegovini, ali isto tako da je jedini način da klubovi iz regije uhvate korak sa Evropom i osjete veću kompetetivnost stvaranje svojevrsnog regionalnog takmičenja koje bi se igralo uporedo sa domaćim prvenstvima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije