Preldžić trojkama odveo Tursku u četvrtfinale
Foto: EPA

Pobjeda Turske

Preldžić trojkama odveo Tursku u četvrtfinale

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Turske plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon što je večeras savladala Australiju rezultatom 65:64.

Turska je dobro otvorila ovaj meč. Poveli su sa 7:3, ali je Australije ipak uspjela da dođe do preokreta u prvoj dionici. Nakon 10 minuta igre Australci su imali plus tri, 18:15...

Vodili su Australci većim dijelom igre i u drugoj četvrtini. Maksimalno vodstvo je bilo plus sedam, ali se ni Turska nije predavala. Sinan Guler je bio sjajan u napadu, pojačali su Turci odbranu, te su u jednom trenutku uspjeli da povedu u finišu prvog poluvremena. 

Ipak, Australija je na odmor otišla s poenom prednosti (35:34)...

Održavala je Australija bez većih problema vodstvo tijekom treće dionice. Imali su većim dijelom trećeg perioda i dvocifrenu prednost, Turska je imala velikih problema sa ofanzivnih skokom, ali su ipak uspjeli da se vrate u utakmicu, te je nakon 30 minuta igre bilo samo četiri poena prednosti u korist Australije (50:46).

Došla je Turska na samo poen zaostatka početkom posljednje dionice, ali su se Australci ponovo uspjeli odvojiti na pristojnu razliku. Ipak, Turska se ponovo uspjela vratiti. Trojkom Endera Arslana na sredini igre u posljednjoj dionici ponovo su stigli na samo minus jedan (57:56), te se ušlo u neizvjesnu završnicu.

Imali su Turci priliku da dođu do preokreta. Nekoliko napada nisu iskoristili za vodstvo, ali je u samom finišu na scenu stupio Emir Preldžić. Sa dvije vezane trojke je donio pobjedu Turskoj i plasman u četvrtfinale.

Emir Preldžić i Sinan Guler su ubacili po 16 poena, dok je na drugoj strani Aaron Baynes ubacio 15.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.