Kvalitetna fudbalska ruda našla izlaz: Premijer liga "opustošena", Sarajevo popravilo "krvnu sliku"

Tokom zime otišao znatan broj odličnih igrača

Kvalitetna fudbalska ruda našla izlaz: Premijer liga "opustošena", Sarajevo popravilo "krvnu sliku"

A. Čaušević

Ukoliko bi se Premijer liga BiH uporedila s fudbalskim rudnikom, onda je lako zaključiti da je tokom zime ekspolatisana znatna količina kvalitetne, možda i najkvalitetnije rude koje je jesenas imalo bh. prvenstvo. 

Na sedam dana uoči nastavka Premijer lige s punim se pravom može diskutovati na temu da li je elitni rang izgubio ili dobio tokom zime. Ukoliko bi gubitak i dobitak stavili na vagu, uteg bi prevagnuo na gubitak, bez dileme.

Istina je da je u Premijer ligu stiglo niz novajlija, ali oni tek trebaju pokazati svoj kvalitet. Oni koji su otišli su to već uradili te su dobrim partijama i zaslužili odlazak tamo gdje misle da će im biti bolje.

Vrlo izvjesnima angažovanjem Jasmina Mešanovića Sarajevo je pokazalo da je trenutno finansijski najpotentniji klub u ligi te će pojačanjem iz Maribora koliko-toliko popraviti reputaciju bh. prvenstva što je na neki način omogućenom i prodajom dvojice najboljih igrača.

Od igrača koji su tokom zime napustili Premijer ligu može se sastaviti zaista respektabilan tim koji bi slovio za prvog favorita za osvajanje titule. Naravno, pod uslovom da na klupi sjedi dobar trener.

Za vrijeme kratkotrajnog mandata Dušana Bajevića nekoliko igrača je pronašlo svoje mjesto u reprezentaciji, potpuno opravdano. Izdvojili su se Branimir Cipetić, Benjamin Tatar i Amar Rahmanović. Sve trojica su otišli.

Oglasi

Pored trojice reprezentativca, otišlo je još niz zvučnih imena. Izdvajaju se Ivan Brkić, "creme de la creme" među premijerligaškim golmanima, zatim Vladimir Bradonjić, možda i najbolji mladi igrač lige te Nemanja Tomašević koji je eksplodirao u dresu Slobode.

Na proljeće u bh. prvenstvu neće biti i izuzetno zahvalne radilice u veznom redu, Harisa Hajdarevića, otišla su i dva "bedema" iz posljednje linije, Besim Šerbečić (Rosenborg ga vratio s posudbe) i Tomislav Barbarić (otišao iz Zrinjskog kao slobodan igrač.)

Za Fejsala Mulića avantura u Veležu je trajala svega šest mjeseci. Robusni napadač je za to vrijeme uspio pokazati određeni kvalitet što mu je odmah donijelo transfer u Južnu Koreju. Osim Cipetića zagrebačku Lokomotivu je prešao i Mateo Marić, talentovani veznjak koji je iza sebe imao odličnu polusezonu u dresu Širokog Brijega.

Napadački trio ovog zamišljenog tima je jesenas zabio čak 24 gola. Tatar (10), Mulić (9) i Bradonjić (5). Možda i taj statistički pokazatelj govori o kakvom napadačkom potencijalu se radi, barem za bh. standarde. Ukoliko se doda i šest golova Rahmanovića, onda dolazimo do cifre od impresivnih 30 golova.

[streamable]https://streamable.com/gjefa0[/streamable]

Oglasi

Izlazni transferi se u BiH obično vode kao poslovna tajna, međutim iz nezvaničnih informacija klubovi koji su prodati igrači iz virtualnog tima su bh. premijerligašima donijeli između 1.5 i 2 miliona eura što je definitivno vrlo skromna cifra.

Ko je sljedeći?

Na pitanje ko je naredna premijerligaška ruda koja će pronaći svoj put van granica BiH mnogo je odgovora jer u bh. eliti još uvijek bez obzira na odlaske ima itekako dobrih igrača koji bi se lako prilagodili u inostranim ligama.

Neki od njih su su kvartet šampiona Vladan Kovačević, Selmir Pidro, Andrej Đokanović, Matthias Fanimo (Sarajevo), najmlađi kapiten u ligi Amar Beganović (Sloboda), kapitalci iz Banja Luke Jovo Lukić i Almedin Ziljkić (Borac), ofanzivci iz hercegovačkih rivala Alen Jurilj (Široki Brijeg), Anes Mašić (Zrinjski) te preporođeni Samir Radovac (Velež) kojeg su Rođeni s novim ugovorom "blindirali" na vrijeme.

Zvučna imena

Oglasi

Nekoliko je novajlija koji su stigli s određenim pedigreom pa će ih biti zanimljivo pratiti. Izdvajaju se Dejan Georgijević (Velež), Anwar Sani i Vanja Marković (Sloboda), Mateusz Zachara (Široki Brijeg), koji se nažalost odmah i povrijedio, Donald Molls (Borac), Dragan Juranović (Zrinjski) i Boris Cmiljanić (Sarajevo).

Jasmin Čeliković koji je stigao u Željezničar je već ranije igrao u Premijer ligi kada je bio član Zrinjskog, ali sada se nada da će predstaviti u puno boljem svjetlu jer ga na Grbavici čeka i puno veća minutaža.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Od poznatih imena tu je i Goran Brkić, novi član Tuzla Cityja i sigurno pojačanje za tim Husrefa Musemića, povratnik u Radnik Luka Bilobrk te Olimpikovi Kenan Horić, Nebojša Gavrić, Ivan Čurjurić i Eldar Hasanović.

Spomenuti Mešanović će postati prva zvijezda prijelaznog roka. Radi se o provjerenom igraču s pregršt iskustva i napadaču za kojeg se s punim pravom može reći da će biti pojačanje, a ne prinova.

Zaprati FK Mladost Doboj Kakanj, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Mladost Doboj Kakanj Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Celtic
Ni ti su igrači jaki ni ti je liga, uspjeh im je ako završe u turskim sporovima, liga koja nije dala ni jedan klub u grupnoj fazi nekog europskog takmičenja. Još kad vidim navijače kao nešto se prepiru i jedne druge vrijeđaju, smiješno! Pola igrača i što napravi neki transfer je isključivo jer mu menađeri srede koji nastup za onu našu jadnu reprezentaciju i to je to, jer drugačije ne bi zaigrao nikad za nju. Igrači sa 26 27 godina se nazivaju talentima i očekuje se od njih neki iskorak da naprave, dok u stranim ligama 26 27 godina je dobro iskusan igrač.
10 5
rodjak
ljudi jeste slaba liga ali to je nasa liga i druge nemamo,i veci mi merak je pogledati neku nasu utakmicu nego bilo koju stranu (stranu utakmice su mi vise omrzle i gledam ih jedino ako nema niko od nase lige)Kod nas na utakmicama uvijek ima neobicnih stvari kojih nema na ovim evropskim utakmicama,recimo da ti cuko uleti u teren,da ti se prskalice upale u sred tekme,da se nema obojene lopte za snijeg pa se na brzinu farba sprejom,da ne igra neko od igraca radi opravdanog izostanka(sunetio mu se mali),da se daju 3 zuta istom igracu,da se svira ofside nakon ubacaja iz auta,da se igra na nekim terenima gdje noge upadaju do koljena u blato,gdje se zapali reflektor u toku utakmice itd itd....,nista od ovoga nema na Evropskim utakmicama i zato zivila Premijer Liga meni je bogami draga,a kome nije eto mu tamo Barce Liverpoola ,MU ,MC. pa nek uzivaju u tim timovima i ligama.:)))
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi