Premijerligaške muke: Ko će najviše putovati?

Najdalja i najbliža gostovanja

Premijerligaške muke: Ko će najviše putovati?

E. Škorić

Za nešto više od mjesec dana počinje nova sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine i mnogi je smatraju izuzetno uzbudljivom jer se u elitu vraćaju i mostarski Velež, te banjalučki Borac.

Ono što je zanimljivo, 12 klubova dolazi iz osam gradova - Mostar, Sarajevo, Bijeljina, Tuzla, Banja Luka, Zenica, Široki i Kakanj. U Mostaru ćemo imati gradski derbi Veleža i Zrinjskog, u Bijeljini Radnika i Zvijezde, u Tuzli Slobode i Tuzla Cityja, te sarajevski derbi između Želje i Sarajeva.

Zanimljivo da će igrači Širokog daleko najviše proputovati u narednoj sezoni, a najveći put na jednu utakmicu provalit će igrači Širokog i Radnika kada budu igrali jedni protiv drugih.

Naime, Široki i Bijeljina udaljeni su oko 325 kilometara, što je otprilike sedam i po sati vožnje. S obzirom da se u BiH za ovakve rute kao prevozna sredstva koriste autobusi, onda je to definitivno put koji će biti zahtjevan i težak, još ovisno o vremenskim prilikama koje također mogu da otežaju situaciju - visoke temperature, snijeg...

Druga najveća udaljenost je ona na relaciji Mostar - Bijeljina, pa će igrači Zrinjskog i Veleža na gostovanja kod Radnika ili Zvijezde imati pred sobom oko 303 kilometra.

Također, neće biti lako putovati ni igračima Veleža i Zrinjskog u Tuzlu, Bijeljinu i Banja Luku. 

Kada je u pitanju Sarajevo, igrači Sarajeva i Željezničara imat će dosta lakšu situaciju jer će gostovati jedni drugima, potom u obližnjem Kaknju, Zenici, a najdalji put imat će u Banja Luku (190 km), otprilike toliko je i do Bijeljine, a oko 150 km do Širokog Brijega.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

S obzirom na loše puteve i činjenicu da se igrači moraju voziti u autobusima, to nisu tako jednostavna putovanja, ali nema sumnje da je svima puno draže kada igraju u "komšiluku" ili u gradu udaljenom 20-50 kilometara. 

Najduže relacije:
Široki - Bijeljina 325 km
Bijeljina - Mostar 303 km
Široki Brijeg - Tuzla 252 km
Banja Luka - Široki Brijeg 239 km
Mostar - Tuzla 234 km
Mostar - Banja Luka 233 km
Sarajevo - Bijeljina 191 km
Sarajevo - Banja Luka 190 km
Tuzla - Banja Luka 164 km
Sarajevo - Široki 150 km

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE
Oglasi