Preminuo Tomislav Ivić

Odlazak velikog fudbalskog stručnjaka

Preminuo Tomislav Ivić

Adnan Beganović

Danas je iz Splita stigla tužna vijest.Umro je proslavljeni trener, jedan od najvećih sa prostora bivše Jugoslavije, ''Šjor'' Tomislav Ivić.Ivić koji je posljednjih par godina imao zdravstvenih problema, kasno sinoć je prebačen u bolnicu na Firulima gdje je i umro danas oko 16 sati.

Jedan od najboljih hrvatskih stručnjaka Tomislav Ivić preminuo je danas oko 16 sati na odjelu kardiologije splitskog KBC-a. Iviću je kasno sinoć pozlilo, te je prebačen u bolnicu, no spasa mu nije bilo.
Tomislav Ivić je u svojoj karijeri vodio veliki broj klubova, osvajao je naslove prvaka u Holandiji, Belgiji,Grčkoj,Portugalu i Francuskoj.Ivić je rođen u Splitu 30. juna 1933., a trenerskim poslom počeo se baviti 1967. u RNK Split.Ukupno je vodio klubove iz 14 država, te četiri reprezentacije. Sa Hajdukom je 70-ih osvojio tri naslova prvaka Jugoslavije (1974., 1975., 1979.) te četiri naslova pobjednika Kupa (1972., 1973., 1974., 1976.).

Od 1976. do 1978. godine vodio je Ajax iz Amsterdama s kojim osvaja jedno prvenstvo i kup.
Dvije godine kasnije preuzima Anderlecht s kojim osvaja prvenstvo nakon čega slijedi period u Galatasarayu.velike uspjehe je ''Šjor''Ivić ostvario na klupi Porta kojeg je preuzeo nakon što je ova ekipa osvojila Kup prvaka 1987.godine.Sa tom ekipom će Ivić osvojiti još četiri trofeja.Bio je prvak i osvajač Kupa u portugalu, evropski Superkup  je uzeo nakon pobjede nad Ajaxom, a onda i Interkontinetalni kup (pobjeda nad Peñarolom 2:1).

Od ostalih trofeja tu je Kup Španije sa Atletico Madridom.Od 19.decembra 1973. do 3. jula 1974. bio je član selektorske komisije FS Jugoslavije zajedno sa Ribarom, Miljanićem, Repcom i Ćirićem.Dvije godine je obavljao ulogu direktora reprezentacije Hrvatske, a ovu reprezentaciju je vodio u Palermu 16.novembra 1994.godine do velike pobjede nad Italijom 2:1.

Mnogi igrači kako sa prostora bivše Jugolsavije, tako i treneri će reći da su upravo od ovog velikog stručnjaka najviše naučili, da su pod vodstvom ovog trenera najviše napredovali u karijeri.







NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.