Preporođeni Prevljak: Prijaju mi golovi, pogodio sam s Mattersburgom
Mladi Konjičanin trenutno za Mattersburg nastupa kao posuđen igrač Red Bull Salzburga

Blistao za vikend protiv St. Poltena

Preporođeni Prevljak: Prijaju mi golovi, pogodio sam s Mattersburgom · Intervju

Smail Prevljak (22) opet je privukao pažnju na sebe. Bivši mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine je protekle sedmice na gostovanju kod St. Poltena, gdje je njegov Mattersburg slavio sa 3:0, postigao dva i namjestio jedan gol, te na kraju s pravom ponio epitet igrača utakmice.

Ovi pogoci definitivno su Prevljaku bili neophodni za povratak samopouzdanja. U aprilu 2016. godine Konjičanin je pokidao ligamente koljena, zbog čega je pauzirao više od pola godine, a iako se ponekad desi da takve stvari izbace mladog igrača iz kolosijeka, to nije bio slučaj sa našim sagovornikom.

Te stvari su danas daleko iza njega, maksimalno je fokusiran na zeleni teren i na ono što ga očekuje, a spomenuti golovi ga vraćaju na pravi put.

"Nije se bilo lako vratiti nakon teške povrede, ali srećom, to je danas iza mene. U početku je bilo baš teško, osjećao sam malo strah, ali kako su utakmice dolazile to je nestajalo i mogu reći da sam ponovo onaj stari. Olakšavajuća okolnost je kada ste okruženi s dobrim ljudima. U mom slučaju to su bili supruga, prijatelji i porodica", govori Prevljak na samom početku razgovora za SportSport.ba.

Ovog ljeta ste stigli na posudbu u Mattersburg iz Salzburga. Napravili ste, čini se, dobar potez.

"Ljudi u Salzburgu su mi dali do znanja da ću se nakon povrede teže izboriti za mjesto u timu i da je za mene najbolje da igram, tako da sam u dogovoru s njima odlučio da odem na posudbu. Još klubova je bilo u igri, no na kraju sam se odlučio za Mattersburg i mogu slobodno reći da nisam pogriješio. Ovo je dobra šansa za mene."

Za vikend ste odigrali odličnu utakmicu.

"U Austriji je svaki meč težak, pa i protiv St. Poltena koji je posljednji na tabeli. Mi smo u tu utakmicu ušli maksimalno ozbiljno i na kraju smo zasluženo slavili, a naravno da mi je drago i zbog odlične partije. Svakom napadaču prijaju golovi, tako i meni."

Kakvi su ciljevi Mattersburga?

"Trenutno smo sedmi na tabeli, ali bodovno gledajući, nismo daleko od mjesta koje vodi u Evropu. Iako je o tome još rano govoriti, to nam je cilj i učinit ćemo sve da iz utakmice u utakmicu budemo bolji kako bismo to i ostvarili."

Zaostaje li mnogo Mattersburg za Salzburgom?

"Pa, i ne baš. Jeste Mattersburg manji klub, to stoji, no uslovi kada su uslovi u pitanju i nema velike razlike. Po mom mišljenju, Mattersburg spada među četiri najbolja kluba u Austriji. Predsjednik je dobar, ambiciozan, zalaže se dosta za ovaj klub i uvjeren sam da će iz godine u godinu biti sve bolji."

Kako je u Mattersburgu?

"Pa dobro, to je malo mjesto udaljeno oko 35 minuta od Beča. Lijepo je, nekako me podsjeća na moj Konjic. Niste samac? Ne, supruga bude često sa mnom, ali nekada bude i u Bosni i Hercegovini, jer ostalo joj je još malo da postane magistar farmacije. Kada nije tu obično provodim dane odmarajući u kući, ili izađem sa saigračima Nedeljkom Malićem i Marijom Grgićem."

Vaše igre sigurno prate i u Salzburgu.

"Naravno. U kontaktu sam stalno sa ljudima iz kluba, jer ipak imam ugovor sa Salzburgom do 2019. godine. Predsjednik mi se javi nakon svake utakmice, čestita ako dobro odigram, ali i hrabri kada je suprotno. Znači mi to puno."

Koliko ste zadovoljani dosadašnjom karijerom?

"Moja fudbalska priča je počela u Konjicu i kao djetetu bio mi je san da odem igrati u inostranstvo. To sam ostvario, igram u najjačem rangu u Austriji, tako da sam zadovoljan onim što sam dosad napravio. Naravno, imam ciljeve za budućnost, ali trenutno se ne opterećujem mnogo time. Mlad sam, uživam u fudbalu i najbitnije mi da napredujem. Šta će kasnije biti, vidjet ćemo."

Potražite više informacija na temu Tipico Bundesliga:

Upisali ste pet nastupa za mladu reprezentaciju BiH. Jednog dana se vidite i u A timu?

"Svakom igraču je san da igra za svoju zemlju. Moje je da radim, da zabijam golove, a vjerovatno jednog dana neće ni taj poziv izostati ako se ostale stvari poklope", podvukao je Prevljak na kraju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi